A FATÁJ-online friss hírei - 2015. március 20.  A 368. FATÁJ-Online Hírlevél
[Magyarország legnagyobb példányban terjesztett erdészeti-faipari-bútoripari e-hetilapja]
Nyitólap: http://www.fataj.hu
 
Még nem késő jelentkezni!
48. FAGOSZ Fakonferencia, március 25-26., Balatonszemes
Glattfelder Béla: A magyarországi faipar helyzete, jövője. Seregi Barnabás: OSB gyártás Vásárosnaményban és ennek alapanyag igénye. Bálint András: Erő az erdőben! Fahasználati gépek műszaki újdonságai a Forest Power Kft palettájáról. Hirmann Antal: Elektronikus átlaló illesztése az ESZR-hez a Mecsekerdő Zrt.-nél (2015. 03. 03.)
Nyitány 2015 - üzleti klubest bútorozóknak
A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén is megrendezzük szakmai klubestünket a gondolat, fókusz, eredmény vezérfonal mentén. Ideje: 2015. március 31. (2015. 03. 16.)
Kérdések a MEGOSZ kerekasztal sorozathoz
A MEGOSZ javaslatokat, kérdéseket kér a magánerdő ügyében érdekeltektől kerekasztal sorozatához. Javaslattételi határidő: 2015. április 10. (2015. 03. 17.)
Bútoripari szakmai nap Sopronban
Melyek a legújabb vasalatfejlesztések? Hogyan kereshetünk pénzt a CORIAN alapanyaggal? Faalapú laptermék újdonságok? Milyen trendek érvényesülnek a kárpitosiparban? A válaszok felkészült előadók tolmácsolásában Sopronban a Bútoripari Szakmai Nap keretében érhetők el! (2015. 03. 16.)
Faanyagforgalmi szabályozás a hazai fűrészipar javára
Elsősorban a hazai vállalkozások megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaggal való ellátását szolgálja az állami erdőgazdaságoknál a közelmúltban bevezetett faanyagforgalmi szabályozás - mondta el szerdán Zalalövőn a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. (2015. 03. 19.)
Fűrészüzemet avattak a szabolcsi Encsencsen
Fűrészüzemet létesített az LKM.HU Service Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsen, a nettó 127 millió forint értékű, 33 új munkahelyet teremtő beruházást Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára adta át a magyar-román határ közelében fekvő községben. (2015. 03. 19.)
Minden könyv egy új fát ér!
Az ERFARET Shop csatlakozott az S.O.S. bajban az erdő programhoz. Március 31-ig könyvenként 250 Ft-tal támogathatják az ERFARET-tel közösen a kezdeményezést. (2015. 03. 20.)
LEAN oklevélátadó az NYME SKK-n
Ebben a félévben is elérkezett az idő, hogy a sikeres vizsgát tett hallgatók kézhez kapják a LEAN tanfolyamunk (LEAN ~ karcsú gyártási rendszerek) oklevelét. (2015. 03. 18.)
Erdei iskolát avattak Pusztavámon
Átadta a pusztavámi erdészet közelében a Vértesi Erdő Zrt. pénteken a Vajda János Erdészeti Iskolát. A 400 négyzetméteres létesítmény étkezés biztosításával egész évben alkalmas csoportok fogadására. (2015. 03. 20.)
Börtönbüntetésre ítélték a Bakonyerdő Zrt. volt gazdasági vezetőjét
Folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt bűnösnek mondta ki, és 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a Veszprémi Törvényszék, a Bakonyerdő Zrt. korábbi gazdasági vezetőjét. (2015. 03. 20.)
Március 15. alkalmából kitüntetettek
Faragó Sándor: Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata. Vizer József: Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat. Kováts Dávid: Miniszteri Elismerő Oklevél. Csiha Imre: Életmentő Emlékérem (2015. 03. 16.)
Erdeink egészségi állapota 2014-ben
Az Erdészeti Tudományos Intézet közzétette ERDEINK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA 2014-ben című jelentését, amely a 16×16 km-es EVH hálózat alapján készült el. (2015. 03. 16.)

Archívum:
Egy éve írtuk:
Faipari körfűrész-technológia a Waltertől
Walter cég 1992-ben alakult, és a kezdetektől fogva faipari gépeket gyárt körfűrész technológiával. A cég székhelye Pustyny-ban található, Lengyelország déli részén. (2014. 03. 21.)
 
Két éve írtuk:
Leitz a német elitben
Az 1926-ban alapított német gazdasági hetilap, a Wirtschaftswoche összeállította az elit német kis- és középvállalkozások rangsorát, melyben a Leitz az elismerésre méltó 44. helyen szerepel. (2013. 03. 20.)
Kettő az egyben - Weinig OptiCut S 90 SuperDrill
A Weinig legújabb fejlesztése az OptiCut S 90 SuperDrill aggregát lehetővé teszi, hogy egy gépen elvégezhetők legyenek a darabolási, illetve a fúrási-marási műveletek. Keresse a Greenteam Kft-nél. (2013. 03. 19.)
 
Három éve írtuk:
Tűzifa külkereskedelem 2008-2011.
A részletekre térve a 4401-es tűzifa, faforgács, fűrészpor és fahulladék adatokkal folytatjuk külkereskedelmi folyamatok bemutatását. (2012. 03. 19.)
Fa és fatermék külkereskedelem 2008-2011.
Már elérhetőek a 2011. évi külkereskedelmi adatok a KSH-nál, bemutatjuk fa és fatermék külkereskedelmünk fő folyamatait(2012. 03. 19.)
 
Négy éve írtuk:
Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh
A nyatoh ugyanabból a botanikai családból származik, mint a makorlé-(tieghemella)fák, gyakorlatilag azonban egy egész sor palaquiumfajból áll össze, melyekből Délkelet-Ázsiában több mint 200 van, de ezek közül csak néhánynak van haszonfaként érdemi jelentősége. (2011. 03. 18.)
Favágó szimulátor - ez odavág!
Írásunk egy unikum jellegű szimulátorral (pc-játék) foglalkozik, melyben XXI. századi, környezettudatos emberek módjára fogunk fát kivágni és feldarabolni. (2011. 03. 18.)
Őszintén az építészoktatásról - NYME-AMI
A soproni építészképzés mintegy 15 éve indult, az Iparművészeti Egyetem másod-intézményeként, a Faipari Mérnöki Karon belsőépítész és formatervező szakokkal. Három évvel később, az akkreditációs eljárás során az építészképzés került előtérbe, belsőépítész szakiránnyal. (2011. 03. 17.)
Spontán faépítészet Debrecenben
A fa valójában nem arra való, hogy kifejezzünk vele valamit köztéren. Ennél sokkal mélyebb szálak kötik az embert a fához. Összenőtt a két lény az evolúció során. A fa kétszer ad. Egyszer életében, és egyszer halálában. (2011. 03. 17.)
 
Öt éve írtuk:
Újra lendületben a Demko Feder
A Demko Feder márkanév megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. - A patinás, 20 éves márka megmentésén és újra pozíciónálásán úgy tűnik nem hiába dolgozott a magyar befektetői csoport. (2010. 03. 23.)
Piricsén sikert aratott az energiafűz
Nagy sikerű energiafűz technológiai és betakarítási bemutatót tartott a Holland Alma Kft piricsei telephelyén. A közel kétszáz jelen lévő között megtalálhattuk a biomassz tüzelésben érdekelt erőművi csoportok képviselőit éppúgy, mint az energiafűz ültetvénnyel rendelkező gazdákat. (2010. 03. 23.)
ARANY EURÓPA DÍJ-at kapott a Dunaker Párizsban
A barcsi DUNAKER KFT a közelmúltban ARANY EURÓPA DÍJ A MINŐSÉGÉRT (GOLDEN EUROPE AWARD FOR QUALITY - NEW MILLENIUM AWARD) elismerésben részesült. (2010. 03. 19.)
 
Hat éve írtuk:
Dunántúli tölgyek gesztesedési folyamatai
Mind az erdészeti, mind a faipari szakma számára fontos, hogy egy adott területen az arra a helyre jellemző ökológiai tulajdonságokkal rendelkező erdőket neveljünk. Ugyanilyen fontos az is, hogy az egyes fafajok vágási életkorát a helyi adottságoknak megfelelően alakítsuk ki. Ezáltal változhat az erdészeti szemlélet, mely a hazai fafeldolgozó ipar számára még jobb minőségű alapanyagot állíthat elő, javítva ezzel a fatermékek minőségét. (2009. 03. 25.)
A Szlovák Erdőtanúsítási Rendszer felülvizsgálata
3 évi működés után 2009-ben felülvizsgálják a Szlovák Erdőtanúsítási Rendszert (SFCS) és a Szlovák Erdőtanúsítási Szövetséget (SFCA). A nyilvános eljárás 2008. végén indult. A PEFC alapú SFCS szerint már 1,2 M ha, a szlovák erdők 64%-a tanúsított, valamint 15 falánc (CoC) tanúsítás is él az ipar és kereskedelem területén és további bővülés várható(2009. 03. 25.)
GFK kutatás: A magyar lakosság előszeretettel újítja fel lakását
Ma már a lakások közel fele három- vagy annál több szobás és csak minden tizedikben nincs fürdőszoba. A gazdasági válság sújtotta hónapokban a lakosság körében egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy érdemes-e új lakást vásárolni, vagy inkább egy festéssel, vagy esetleg a bútorok cseréjével felújítani a régit. A GfK Hungária és a TÁRKI közös kutatása során többek között megvizsgálta a társadalom 8 jellegzetes fogyasztói csoportjának lakás használatával kapcsolatos szokásait, a lakáshasználat minőségét. (2009. 03. 20.)
 
Hét éve írtuk:
FAGOSZ-MEGOSZ-OEE közös állásfoglalás és vélemény
A KvVM 2008 januárra elkészítette, és március elején közzétette A környezetügy középtávú stratégiája című vitaanyagot, melyben természetesen az erdőkkel kapcsolatban is vannak megállapítások, illetve célkitűzések. Ezeket olyan jellegűeknek és súlyuaknak ítélte meg a FAGOSZ, a MEGOSZ és az OEE, hogy célszerűnek látszott a vitaanyagra közös állásfoglalást készíteni és azt az elnökök aláírásával közvetlenül Fodor Gábornak, a KvVM miniszterének megküldeni. (2008. 03. 26.)
OEE Állásfoglalás
Az Országos Erdészeti Egyesület, a FAGOSZ együttműködésével állásfoglalást készített az egységes állami erdővagyon-kezelés koncepciójáról. Az állásfoglalást az OEE eljuttatja az illetékes döntéshozókhoz, politikusokhoz, erdészeti vezetéshez, közzé tesszi az Erdészeti Lapokban és a szakmai honlapokon, amihez most a FATÁJ is hozájárul. Az állásfoglalást, mint javaslatot a folyamatos szakmai érdekérvényesítések során a tárgyaló partnereivel tárgyalások során, mint alapelvet képviseli. (2008. 03. 21.)
 

Reméljük, hasznosnak tartja a FATÁJ-t, ha zavartunk volna ezzel a levéllel, kérjük jelezze.
Ha van saját közzétenni való híre, egyeztessen a FATÁJ szerkesztőségével.
Médiaajánlatunk
Tel: (1) 355-65-39 Fax: (1) 375-76-58 email: hirlevel@fataj.hu
Kövessen bennünket a Facebook-on, ahol egyedi tartalmakat, FAÜZLET ajánlatokat is talál!
-------------------------
Tisztelettel: Mőcsényi Miklós, Tóth János
www.fataj.hu _FATÁJ-online szaklap
(Use wood - feel wood - feel good!)
továbbá www.facebook.com/FATAJ
www.fagosz.hu _FAGOSZ a szövetség
www.fatudakozo.hu és www.facebook.com/Fatudakozo _FATUDAKOZÓ a címtár

Ön azért kapta ezt a FATÁJ-hírlevelet, mert a www.fataj.hu online szaklap feliratkozás kapcsolójával, vagy más módszerrel küldött levelével feliratkozott rá, illetve a www.fatudakozo.hu rendszerben szereplő cégnél vagy intézménynél szerepel az e-címe és nem kérte hogy ne kapjon FATÁJ -hírlevelet.
Nem kérek több hírlevelet »