a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Útügyi lapok3. sz. (2014. tavasz)

Tartalom

 • Szendefy János ,
  Vámos Máté :

  Kivonat: A talajkezelések során rövid és hosszú távon lehet javítani a talajok mechanikai tulajdonságait. A talaj típusától és a hozzáadott mész mennyiségétől függ, hogy talajjavítást vagy talajstabilizációt végzünk. A talajstabilizációk tartósságának fontos mérőszáma, hogy az elnedvesedéssel és a fagyhatással szemben milyen mértékben romlik le a teherbírása. Laboratóriumi vizsgálatok készültek a mésszel stabilizált talajok teherbírásának tartósság-vizsgálatára, ami mellett bemutatásra kerülnek az erre vonatkozó szakirodalmi adatok és példák is. A kutatási eredmények alapján a hazánkban található felszínközeli gyenge teherbírású és fagyérzékeny talajok mésszel hatékonyan stabilizálhatóak.

  Kulcsszavak: CBR, mész, talaj stabilizóció, teherbírás tartósság

  Témakör: Földművek, Kiemelt

 • Szentpéter Ibolya :

  Kivonat: Magyarországon a útpályaszerkezetek megerősítését a útpályaszerkezet teherbíró-képességének meghatározása során rögzített behajlásértékek alapján végzik. Az erősítőréteg szükséges vastagságának meghatározásához a tervezési szakasz hasonló teherbírású alszakaszokra bontása szükséges. A jelenlegi magyar előírásban [ÚT 2-1.202; 2005] található kritériumok engedékenyebbek a külföldi előírásokhoz képest, ezért gyakran előfordul, hogy az előírás szerint homogénnek definiált alszakasz teherbírása a valóságban meglehetősen inhomogén. Jelen cikk ezen problémára világít rá, továbbá a pályaszerkezet különböző paraméterei alapján képezhető homogén szakaszok, illetve a kumulatív-szumma és a mozgó átlagok abszolút differenciájának módszerével végezhető homogén szakaszképzés összehasonlításával foglalkozik.

  Kulcsszavak:

  Témakör: Kiemelt, Útépítés

 • Hajós Bence :

  Kivonat: Elöljáróban Nem lehet törvényes a műszaki racionalitás? A címben szereplő utalás talán nem túlzás, ha bátorkodunk részleteiben is elemezni az alcímben megadott [147/2010], hidászok számára oly fontos rendeletet. Ez a dilemma indított jelen tanulmány összeállítására. A jogszabály megjelenése a meglepetés erejével hatott a hidászokra. Az előkészítés folyamatából sajnos a közlekedési ágazat kimaradt, vagy kifelejtette önmagát. […]

  Témakör: Hidak és műtárgyak, Kiemelt

 • Karoliny Márton :
  Behajlásmérési idősorok elemzése [884.78 kB - PDF]EPA-02390-00003-0040

  Kivonat: A behajlásmérések egyik jelentős problémája a mértékadó időszak meghatározása, amely nyilvánvalóan összefügg a földmű nedvességtartalmával, ami viszont a meteorológiai és talajmechanikai viszonyok függvénye. Megállapítható, hogy a korábban kidolgozott korrekciós módszerek elsősorban a hosszútávú meteorológiai változékonyság miatt megkérdőjelezhetők. A szerző három etalonszakaszos behajlásmérési idősor felhasználásával számítási eljárást mutat be a mértékadó behajlás meghatározására.

  Kulcsszavak: behajlás, csapadék, korrekciós eljárás

  Témakör: Útépítés

 • Tóth Csaba :
  LEA® – alacsony energiatartamú aszfaltkeverékEPA-02390-00003-0050

  Témakör: Kötőanyagok

 • Hóz Erzsébet ,
  Kucsara Tibor ,
  Szabó Sándor :
  Kerékpárosok biztonságának részletes vizsgálata a személysérüléses balesetek elemzésével két Alföldi megyében.EPA-02390-00003-0060

  Témakör: Városi közlekedés