Kedves Barátunk!
2023 január 30.

A Hymnus bicentenáriuma kapcsán gyarapított Copia című szolgáltatásunkról és egy eddig ismeretlen Kölcsey-vers azonosításáról is olvashatnak e heti hírlevelünkben. 

Eddig ismeretlen vers Kölcsey Ferenc digitalizált kéziratai között
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményének bicentenáriuma alkalmából a nemzeti könyvtár online közzétette Kölcsey Ferenc kézirattárunkban őrzött autográf verskéziratait, valamint az általa és hozzá írott leveleket. A csaknem százhatvan ismert Kölcsey-versből száztizenöt kézirat vált ezáltal szabadon hozzáférhetővé a copia.oszk.hu weboldalon.

További részletek

Együttműködési megállapodás aláírása a Kubai Köztársaság nemzeti könyvtárával
HÍR 2023. január 26.

Őexcellenciája, Guillermo Vázquez Moreno, a Kubai Köztársaság nagykövete és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója együttműködési megállapodást írt alá 2023. január 26-án az Országos Széchényi Könyvtárban.

További részletek

130 évvel ezelőtt született Sávoly Pál mérnök
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Sávoly Pál Budapesten született 1893. január 30-án. Idén emlékezünk meg halálának 55. évfordulójáról is († Budapest, 1968. december 29.). A neves és külföldön is sikeres hídtervező gyakorlatilag minden jelentősebb magyar híd tervezésében részt vett, egyik leghíresebb munkája Budapesten az V. kerületet az I. kerülettel összekötő új Erzsébet híd volt.

További részletek

„Rendezd el, Istenem, életemet” – Aquinói Szent Tamás szentté avatásának 700. évfordulója
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az egyetemes kultúra egyik legnagyobb tudósát, keresztény gondolkodóját fiatalkorában szótlan, szórakozott, lusta, nehézkes embernek tartották kortársai, akihez nem lehet igazán közel kerülni. Később ez megváltozott, hiszen már életében felismerték képességeit, és mindazt, amit tudott és tett. A hagyomány szerint egyszer a kereszt előtt állva az Úr hangját hallotta: „Helyesen írtál rólam, Tamás. Milyen jutalmat szeretnél érte?” Ő így felelt: „Egyedül csak téged, Uram! Minden, amit írtam, előttem csak pelyva.” 

További részletek

„Pálforduló” – Szent Pál apostol megtérése
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Január 25. a pálfordulás napja; a néphagyományban időjósló nap, eredendően Szent Pál apostol (Tarzusz ? – Róma, Kr.u. 67) megtérésnek ünnepe. A római polgárjoggal rendelkező zsidó családból származó Saul (Pál) Gamaliel rabbi tanítványa volt, s vad gyűlölettel fogott a keresztények üldözésébe. A keresztények elleni elfogatási paranccsal indult Damaszkuszba, ám a város közelében Jézus megjelent neki.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd