Kedves Barátunk!
2022. november 28.

Várjuk önöket új állandó kiállításunkon, valamint november 29-i szakmai napunkra, 30-án pedig a PIM-mel közösen rendezett konferenciánkra.

Megnyílt Esszencia című első állandó kiállításunk
ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS 2022. november 25-étől

A megnyitón – többek között – jelen voltak dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár (KIM), Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Poprády Géza és Tüske László, könyvtárunk korábbi főigazgatói, továbbá a könyvtár partnerszerevezeteinek képviselői és munkatársai és a Haydneum művészei.

További részletek

Alexandriai Szent Katalin szűz és vértanú
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A tudomány, az igaz bölcsesség védőszentje. A középkor óta számos egyetem filozófiai fakultása égi pártfogóját tiszteli benne. Egyiptomban, Alexandriában született 287 körül, királyi vérből. 305 körül szenvedett vértanúságot, Maxentius császár idejében. Simeon Metaphrastes logothéta, bizánci hagiográfus (900–987) szerint minden kegyelemmel, minden karizmával teljes volt, amit egy asszonyszemély birtokolhat. Igen jeles volt szépsége, de még nagyobb szerénysége; igen okos és bölcs szűz volt ő, aki a humaniórákban (klasszikus és szent nyelvekben és irodalmakban), valamint a filozófiai tudományokban, amelyek abban az időben Alexandriában virágoztak, nagy műveltségre tett szert.

További részletek

Könyvtárak együtt az olvasásért
SZAKMAI NAP 2022. november 29.

Könyvtárak együtt az olvasásért címmel a huszonöt éves Könyvtárostanárok Egyesülete és a nemzeti könyvtár e napon tartja meg őszi szakmai napját. A véleménycsere középpontjában az iskolai könyvtárakkal való együttműködési lehetőségek, valamint az olvasásnépszerűsítés áll.

További részletek

Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA 2022. november 30.

Az OSZK a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve közös konferenciát és kerekasztal-beszélgetést szervez Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón címmel. A tanácskozás középpontjában a 20. század eleji sajtó és irodalom egymásra hatása áll. A téma szakértői a Nyugat előtti folyóiratok szerkesztőségeinek kapcsolati hálójáról, neves íróink újságírói indulásáról beszélnek levelezések és egyéb dokumentumok alapján.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd