Kedves Barátunk!
2022. július 11.

A július elején megrendezett sajtótörténeti konferenciáról és a bikini történetéről is olvashatnak a hírlevelünkben ajánlott blogbejegyzéseinkben.   

Gépi kézírás-felismerő modell készült az OSZK-ban
SZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Megjelent az első publikus, magyar nyelvű számítógépes kézírás-felismerő modell. A HTR- (Handwritten Text Recognition-) programot az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja hozta létre, és mindenki által elérhetővé tette a Transkribus nevű szoftver komponenseként. Alapját Kiss Józsefnek, a 19–20. század fordulóján élő magyar költőnek – a Nyugat előfutáraként számontartott –, A Hét című hetilap szerkesztőjének a szakmai és személyes levelezése képezi.

További részletek

MKE 53. Vándorgyűlés
RENDEZVÉNY 2022. július 14–16.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) az idén Kaposvárott rendezi meg 53. Vándorgyűlését. A tavalyi, a járványhelyzet miatt online megrendezett MKE 52. Vándorgyűlés után, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár szervezett meg, az idén ismét hagyományos módon rendezik meg a találkozót, amelynek témája: Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás.

További részletek

Bikini – kisebb, mint a világ legkisebb fürdőruhája
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A fürdőruha történetében az igazi áttörés Jacques Heim (1899–1967) francia divattervező, filmes, színházi jelmeztervező és kereskedő nevéhez fűződik. Üzletházát 1930-tól 1967-ig vezette, az áruház 1969-ben zárt be. 1946-ban indított sportruházati boltjában árulta az „Atom” nevű kétrészes fürdőruháját, melyet mérete miatt nevezett el Atomnak.

További részletek 1.rész, 2. rész

Sajtó és nyilvánosság
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Sajtó és nyilvánosság Magyarországon a hosszú 19. században címmel rendezett konferenciát 2022. június 3-án a nemzeti könyvtárban az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport ELKH 19. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelye és a Magyar Tudományos Akadémia Sajtótörténeti Munkabizottsága. A tudományos tanácskozást második alkalommal rendezték meg Lipták Dorottya emlékére (a 2019-es első konferenciát a koronavírus-járvány miatt csak idén követhette a második).

További részletek 1. rész, 2. rész

Könyv- és papírrestaurátor szakmai képzés indul
FELHÍVÁS 2022. szeptember 1.

Az Országos Széchényi Könyvtár (felnőttképzési nyilvántartási szám: E/2021/000147) a felnőttképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott 02135013 sz. programkövetelmény alapján meghirdeti Könyv- és papírrestaurátor szakmai képzését.

További részletek

Hozzáférhető az OSZK Webarchívumának nem nyilvános gyűjteménye
SZOLGÁLTATÁS 2022 júliusától

A webarchívum zárt része az Általános Olvasóteremben elhelyezett dedikált számítógépeken érhető el olvasóink és látogatóink számára egyaránt. Az archivált oldalakat böngésző segítségével lehet megtekinteni URL-cím és teljes szövegű keresés alapján.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd