Kedves Barátunk!
2022. június 7.

Két új időszaki kiállításunkat, az Ünnepi Könyvhét OSZK-s standját és a Múzeumok Éjszakája részletes programját is ajánljuk e heti hírlevelünkben!

Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. június 10-étől

A könyvtárunk Ars Librorum kiállítóterében megtekinthető kiállítás gerincét hat magyar márkanévhez – Stühmer, Dreher, Orion, Közért, IBUSZ, Corvin Áruház – kapcsolódó grafikai plakátok adják, néhány, a márkákhoz kapcsolódó tárggyal kiegészítve. A kiállításon sokféle jellegű és stílusú plakátot láthatnak, amelyeken keresztül bepillanthatunk az adott kor művészi irányzataiba, hétköznapi életébe, történelmébe is.

További részletek

Várjuk önöket a 63-as standnál az Ünnepi Könyvhéten!
RENDEZVÉNY 2022. június 9–12.

Az idén is várjuk önöket az immár 93. alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhéten! Találkozzunk a Vörösmarty téren az OSZK standjánál (63. stand)! Kedvezményes árú kiadványainkkal és ajándéktárgyakkal is várjuk önöket!

További részletek

Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. július 30-ig

A kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét.

További részletek

Tekintse át gazdag programkínálatunkat a Múzeumok Éjszakájára!
RENDEZVÉNY 2022. június 25.

Könyvtár- és raktársétáink, aukcióink – és sok más érdekes program mellett – Érdi Tamás zongoraművész önálló műsora után, az Authentic Quartet a könyvtárunk Kézirattárában őrzött zenei anyagból szólaltatja meg a régi mesterek, köztük Joseph Haydn műveit. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit és a borhoz kapcsolódó megzenésített magyar verseket mutat be, a Makám együttes éjszakai világzenei koncertjében együtt csendül fel a tradíció és a modernitás, találkozik a keleti is a nyugati világ.

További részletek

Nyáron is várjuk látogatóinkat a Vershaza című kiállításban!
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. október 8-ig

A Vershaza című kiállítás bemutatja a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal nemzeti könyvtárban őrzött kéziratát és legfontosabb szövegkiadásait, továbbá a megzenésítéseket és a különböző fordításokat felemlítve végigköveti e versek emblematikussá válásának folyamatát. Kitér néhány jelentős történelmi pillanatra, amellyel a versek visszavonhatatlanul összeforrtak, és felidézi azokat a hatásokat, irodalmi utalásokat, amelyek az elmúlt idők klasszikusainak alkotásaiban éppúgy fellelhetők, mint a mai, kortárs alkotók műveiben.

További részletek

A szimbolikus és az ikonikus jelek művészete
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Magyar Szemiotikai Társaság 2022. május 27-én konferenciát tartott Thomas Sebeok és Jurij Lotman 100 éve címmel, a két világhírű szemiotikus születésének centenáriuma alkalmából. Kollégánk, Deák-Sárosi László Jurij Lotman filmszemiotikája alapján tartott előadást.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd