Kedves Barátunk!
2022. március 21.

Kiállítási tárlatvezetéseinkről, a közösségi hálón elérhetővé tett saját gyártású filmünkről és az OSZK-ban is folyó adománygyűjtésről is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Tárlatvezetések VERSHAZA című kiállításunkban
RENDEZVÉNY 2022. március 22-étől

Kurátori vezetéseket tartunk A Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink alcímű kiállításunkban keddenként 11 órakor és csütörtökönként 17 órakor, valamint további időpontok is igényelhetők csoportosan a csoportvezetes@oszk.hu mailcímen. – A tárlatban megtekinthető többek között a három mű kéziratmásolata és végigkövethető a művek története. A megújult, elegáns kiállítótérben a költemények történetét bemutató érintőképernyők, óriás kivetítőn követhető mozgó installáció, valamint tizenöt művésszel készült új versfelvétel videója segíti az élményszerűséget és az elmélyülést. 

További részletek

A Youtube-on is elérhető „Látjátok feleim...” című filmünk
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Mindenki számára elérhetővé tettük „Látjátok feleim...” című filmünket az OSZK Youtube-csatornáján. Az alkotást 2022. január 22-én, A magyar kultúra napján vetítette az M5 először. A 70 perces dokumentumfilm egyrészt bemutatja az OSZK MNy 1 jelzet alatt őrzött kiemelkedően becses kéziratát, a latin nyelvű Pray-kódexet és a kódexben lévő Halotti beszéd és könyörgést, az első összefüggő magyar nyelvemléket, másrészt végigkíséri a Ferenc pápának ajándékozott díszmásolat elkészítésének hosszú folyamatát. 

További részletek

Adománygyűjtés a nemzeti könyvtárban
HÍR 2022. március 16. és 25. között

A szomszédunkban folyó háború fájdalmas híreit hallván, a humanitárius katasztrófa nehézségeinek enyhítése céljából az OSZK is adománygyűjtésbe kezdett március 9-ével a munkatársak körében. 2022. március 16. és 25. között olvasóinkat és a környékbeli lakosságot is kérjük, várjuk, hogy csatlakozzanak adománygyűjtő akciónkhoz! 

További részletek

Megújult intézménytörténeti kiállítás
KIÁLLÍTÁS 2022. március 14-étől

Bejárati szintünkön lévő intézménytörténeti kiállításunk felújított környezetben, újrarendezve mutatja be a klasszikus könyvtári enteriőrt, a könyvtárosok és olvasók 1802 és 1985 közötti szellemi-tárgyi környezetét. A tárlattal szemben – Magyarországon elsőként használva –, egy több mint nyolc méteres interaktív érintőképernyő teszi lehetővé, hogy egyszerre többen is böngészhessék a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve kivételes gyűjteményeink számos érdekességét. 

További részletek

Európa védőszentje, Nursiai Szent Benedek
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

547. március 21-én hunyt el Nursiai Szent Benedek az általa alapított Monte Cassinó-i bencés apátságban. III. Honorius pápa (1216–1227) avatta szentté 1220-ban, Szent VI. Pál pápa (1963–1978) 1964. október 24-én, a második világháborúban porig rombolt Monte Cassinó-i bencés kolostor újraszentelésekor Pacis nuntius kezdetű brévéjével Európa védőszentjévé nyilvánította. Ünnepét a nagyböjtből kiemelve 1969-ben július 11-re tették át. Halála 1475. évfordulóján, Benedek napon rá emlékezünk. 

További részletek

„Fényképezzen Ön is…”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

100 éve nyílt meg Vácon a Kodak (később Forte) gyár – Az Eastman Kodak Company (röviden Kodak), egy fotográfiára szakosodott amerikai multinacionális vállalat, melyet George Eastman (1854–1932) amerikai üzletember és feltaláló alapított. Kifutófiúként kezdte pályafutását, 24 évesen lett a fényképezés szerelmese, és feltalálóként leginkább az izgatta, hogyan lehetne minél egyszerűbbé tenni a fotózás technikáját és a képek előhívását.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: epa-update@mek.oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd