Kedves Barátunk!
2021. november 15.

A török–magyar kultúrdiplomáciai kapcsolatok erősödéséről, A magyar nyelv napjáról, valamint – két blogsorozatunk részeként – Goszleth Istvánról és fiáról, Goszleth Gyula fényképészekről és az ex libriseket gyűjtő Csernáth Gáborról is olvashat e heti hírlevelünkben.  

Az OSZK részvételével tovább erősödnek a kultúrdiplomáciai kapcsolatok Magyarország és Törökország között
Hír 2021. november 11.

A Törökországban tartózkodó miniszterelnöki delegáció tagjaként Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója 2021. november 11-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Török Köztársasági Elnöki Nemzeti Könyvtárral.
Az elmúlt években fokozatosan erősödő magyar–török kultúrdiplomáciai kapcsolatok egyik mérföldkövének számító megállapodás célja egyebek mellett a két ország közötti tudományos tudásmegosztás; együttműködés az információs technológiák és a könyvtári tevékenységek bevezetésében és fejlesztésében; az országok kulturális örökségének digitalizálása; a kurrens és retrospektív kiadványok és egyéb dokumentumok cseréje; könyvtárszakmai tapasztalat- és szakembercsere. 

További részletek

Kapcsolódó tartalom

A magyar nyelv napja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az országgyűlés 2011-es döntése óta november 13. A magyar nyelv napja. – A magyar államnyelv bevezetésének szűken vett folyamata közel hatvan évet ölelt fel. Ennek az időszaknak számos közismert fejezete és szereplője van az irodalmi, a politikai, a nemzetiségi vagy épp az egyházi részről. Dacára a kiterjedt kutatásoknak továbbra is vannak azonban olyan részletek, személyek, amelyekről vagy akiknek e területen kifejtett, jótékony munkásságáról még mindig keveset tudunk. 

További részletek

Goszleth István és fia, Goszleth Gyula fényképészetének története
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A fényképészet úttörői című alsorozatunk 18. része: A fénykép és a fényképezés a 19. század utolsó harmadára áthatotta az élet egész területét, a portréfényképészet szinte behálózta az egész országot, 1872-ben már több mint százhúsz mester dolgozott fényképészként az országban. A fővárosban többek között Uher Ödön, Koller Károly működtetett sikeres műtermet, Debrecenben Gondy (Károly) és Egey (Imre), Kolozsváron a Dunky fivérek tevékenykedtek. Ehhez a második generációs fotós nemzedékhez tartozott Goszleth István, aki 1850. február 13-án született Pesten. 

További részletek

A művészet iránt fogékony hajdúböszörményi lakatos, Csernáth Gábor
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények, 15. rész – A hajdúböszörményi Csernáth Gábor (1931–2010) tevékenysége jó példája annak, hogy rövid idő alatt miként válhat valaki nagy ex libris gyűjtővé. Foglalkozására nézve lakatos volt. A művészet iránt fogékony emberként járta a debreceni régiségvásárokat, hogy gyűjteményét – amely kiterjedt a bélyegre, éremre, minikönyvre, szabad grafikára, festményre egyaránt – gyarapítsa. 

További részletek

„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” videókonferencia és workshop – 2021
ONLINE KONFERENCIA Időpont: 2021. november 23–24.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2021. november 23-án és 24-én tartja meg az internetes tartalmak archiválásával foglalkozó éves rendezvényét. Az ötödik „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című konferencia és workshop a tavalyihoz hasonlóan ismét az online térben zajlik Teams-alkalmazáson keresztül, és ezúttal két részből áll. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

További részletek

Az első európai generatív hackathon és konferencia Debrecenben
KONFERENCIA 2021. november 25–27.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara (NFT DEB) Generative Dimensions (Generatív dimeziók) címmel konferenciát és hozzá kapcsolódó hackathon-versenyt rendez 2021. november 25. és 27. között Debrecenben.  A konferencia megrendezéséhez szervezőként – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár mellett – az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozik. 

További részletek

Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. október 26– november 26.

Magyarország tölti be 2021 májusa és novembere közt az Európa Tanács elnöki tisztjét. Ebből az alkalomból könyvtárunk a Régi Nyomtatványok Tárának anyagából rendezett időszaki kamarakiállítást. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd