Kedves Barátunk!
2021. november 2.

Mindenszentek ünnepéről és halottak napjáról, a 45 esztendeje elhunyt Szilágyi Domokosról, valamint két konferenciáról is olvashat e heti hírlevelünkben. 

„Ezen a napon gyertyákat gyújtunk a halottaink emlékére, nem rémtörténeteken szórakozunk”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Mindenszentek ünnepéről és halottak napja vallási és népszokásainkban élő hagyományairól beszél új blogbejegyzésünk. – Mi az eredetük? Miben kapcsolódnak és miben térnek el egymástól? Mi a jelentőségük életünkben és mi volt eleink életében? Hogyan ünnepelték ezeket a napokat? Milyen szokások alakultak ki? Meglepően hangzik, de sokan nem, vagy nem igazán tudják ezekre a kérdésekre a választ. Nem véletlen, hogy ebbe az ismerethiány alkotta űrbe ennyire be tudta fészkelni magát a rémfigurás farsang kultusza.

További részletek

A test, az rab csak, a költő itt és mindenhol szabad
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 45 éve, 1976-ban Kolozsvárott elhunyt Szilágyi Domokos költőre, műfordítóra, esszéistára, a gyötrődő, szenvedő értelmiségire emlékezünk blogbejegyzésünkkel.  

További részletek

Born digital – Műhelykonferencia a PIM-ben
KONFERENCIA 2021. november 5.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár A magyar tudomány ünnepe alkalmából 2021. november 5-én born digital tematikájú műhelykonferenciát rendez. – A konferencia egyedülálló módon először foglalkozik Magyarországon a born digital archiválás átfogó kérdéseivel. Előadónak elismert szakembereket hívtunk olyan közgyűjteményekből, amelyekben már zajlik born digital gyakorlat, valamint jogászokat, akik szakértők a terület jogkezelésében. 

További részletek

Az első európai generatív hackathon és konferencia Debrecenben
KONFERENCIA 2021. november 25–27.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara NFT DEB) Generative Dimensions (Generatív dimeziók) címmel konferenciát és hozzá kapcsolódó hackathon-versenyt rendez 2021. november 25. és 27. között Debrecenben.  A konferencia megrendezéséhez szervezőként – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár mellett – az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozik.

További részletek

Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. október 26 – november 26.

Magyarország tölti be 2021 májusa és novembere közt az Európa Tanács elnöki tisztjét. Ebből az alkalomból könyvtárunk a Régi Nyomtatványok Tárának anyagából rendezett időszaki kamarakiállítást.

További részletek

Színről színre
VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS FOLYAMATOS

A vidéki színjátszás 1854 és 1945 közötti korszakát bemutató, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet virtuális kiállítása az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának több mint 130 tételét is felvonultatja.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd