Kedves Barátunk!
2021. május 31.

Rajzolj verset! Szenci Molnár Albert mágikus betűnégyzetéről és a képversről a kezdetektől napjainkig címmel folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár online sorozata. A Zoom-on követhető alkalmakhoz Ön is díjmentesen csatlakozhat!

Felelős gazdasági, ügyviteli döntések – könyvtári támogatással
VIDEÓKONFERENCIA ÉS WORKSHOP 2021. június 9., 9:00–12:20

A konferencia holland példákon keresztül mutatja be, hogy a könyvtár hogyan nyújt gazdasági témájú információszolgáltatást a felhasználók számára,  ismertet egy hazai, ingyenes, nem könyvtári „cikkadatbázist”, valamint összefoglalja a témában a magyarországi könyvtárak által kitöltött kérdőívek tartalmát.   

További részletek

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS 2021. június 2., 17:00

Rajzolj verset! Szenci Molnár Albert mágikus betűnégyzetéről és a képversről a kezdetektől napjainkig címmel folytatódnak a kalandok a raktárban. Az előadás a legrégebbi magyar kötődésű képverseinktől, Szenci Molnár Albert 17. századi mágikus betűnégyzetétől „cubusától” indulva járja körül a kalligramok természetét, kép és szöveg együttműködésének módozatait, jelentésrétegeit.

További részletek

100 éve született Bárdy György színművész, a férfias elegancia megtestesítője
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Bárdy Györgyöt fizikai és karaktervonásai a legkülönfélébb szerepkörökre tették alkalmassá a szélsőségesen gonosz intrikusoktól a sármos hódítókig, humorának köszönhetően kabaréjelenetekben, rajzfilmek szinkronszerepeiben is emlékezeteset nyújtott. Legismertebb szerepe talán az Egri csillagok Jumurdzsákja volt a Várkonyi Zoltán rendezte, 1968-ban készült filmben. De játszott a Mágnás Miska 1948-as filmváltozatában, a Valahol Európában című Ranódy-filmben, az Állami Áruházban, a Föltámadott a tengerben, a Gázolásban és A csodacsatárban is.

További részletek

A. D. 1471 – Ifj. Albrecht Dürer születésének 550. évfordulójára
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ifj. Albrecht Dürer festő, grafikus, művészeti író, könyvkiadó, matematikus nemcsak a német, de az egyetemes képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Életműve szép példája annak, hogy a könyvek világa és a képzőművészet milyen szorosan összetartoznak. Nekünk, magyaroknak ifj. Albrecht Dürer különösen kedves, hiszen édesapja, idősebb Albrecht Dürer aranyműves a Magyar Királyságból, a Gyula melletti Ajtós településről indult el.  

További részletek

A Palota úti gyorslift átmenetileg nem használható!
FELHÍVÁS 2021. május 25–június 6.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti, gyorslifthez vezető bejáratot és magát a gyorsliftet bontási munkálatok miatt átmenetileg lezárták. Alternatív gyalogos útvonalként a Karakas Pasa tornya melletti lépcső vagy a Dísz tér felől a Szent György utca áll rendelkezésre.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd