Kedves Barátunk!
2021. május 25.

E heti hírlevelünkben a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár kötetein keresztül a méhek világnapjához is kapcsolódunk.

A Duna-parti parisienne
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Wohl Jankát zongoraművésznek szánták, de félénksége miatt végül nem lépett művészi pályára. Fiatalkorában verseket írt, később kötetének kiadását Jókai Mór segítette. Később megírta a modern asszony breviáriumát, könyvet írt a kerékpárról, a női szépségről, az otthonról, az illemről, valamint francia nyelvű művet Liszt Ferencről. Ő az első teljes hazai Copperfield Dávid-fordítás szerzője és egyben az első írónő, akit a Magyar Tudományos Akadémia hivatalosan felkért fordításra. 

További részletek

Méhészet a szerzetesek életében
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Magyarországon 1994 óta ünnepeljük a méhek napját, az ENSZ pedig 2017-ben a méhek világnapjának nyilvánította május 20-át. A dátum nem véletlen, ezen a napon született ugyanis Anton Janša szlovén származású méhész, akit Mária Terézia 1770-ben az első osztrák méhésziskola vezetőjének nevezett ki. Blogbejegyzésünkben a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár köteteinek képeivel emlékeztünk meg a méhek világnapjáról.

További részletek

A magyar kultúráért Bécsből
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

130 éve hunyt el Ernst Birk, a bécsi császári és királyi udvari könyvtár ny. igazgatója, a Birk-kódex felfedezője és névadója. Az értékes, magyar nyelvű kézirat az 1932-es velencei egyezmény rendelkezései nyomán került Magyarországra, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárába. 

További részletek

A Palota úti gyorslift átmenetileg nem használható!
FELHÍVÁS 2021. május 25–június 6.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti, gyorslifthez vezető bejáratot és magát a gyorsliftet bontási munkálatok miatt átmenetileg lezárták. Alternatív gyalogos útvonalként a Karakas Pasa tornya melletti lépcső vagy a Dísz tér felől a Szent György utca áll rendelkezésre.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd