Kedves Barátunk!
2021. május 10.

Az Országos Széchényi Könyvtár újra várja olvasóit! E heti hírlevelünkben infografikákon keresztül mutatjuk be a bibliotéka 2020-as szolgáltatási adatait.

Az OSZK újra vár!  
SZOLGÁLTATÁS 2021. május 4-től

Újra várja olvasóit az Országos Széchényi Könyvtár! 2021. május 4-től – a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK). A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva, de különgyűjteményeink, illetve könyves- és ajándékboltunk további intézkedésig nem állnak olvasóink rendelkezésére. 

További részletek

Kormányfő a villamoson
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Károlyi Gyula nem tartozik a 20. századi magyar történelem legismertebb alakjai közé, noha a maga korában jelentős tekintéllyel és politikai befolyással rendelkezett. A százötven évvel ezelőtt, a Szabolcs vármegyei Nyírbaktán született arisztokrata 1931-ben, miniszterelnöki kinevezésével ért el közéleti pályájának csúcsára. Jelen írás a korabeli sajtó segítségével azt mutatja be, hogy a közvélemény hogyan vélekedett személyéről. 

További részletek

Emlékezés nyelvemlékkel
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Százötven éve hunyt el a neves régész, történész, numizmatikus, jogász, a Nemzeti Múzeum régiségtárának egykori őre, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Érdy János, akinek nevét méltán viseli az egyik jelentős középkori magyar nyelvemlék. 

További részletek

A jászkun önmegváltás emléknapja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Hazánk szívében él két nép, mely hazaszerető elmagyarosodásában is őrzi ősei hagyatékát. A jászok és kunok évszázadok viharai ellenére egymásrautaltságukban felismerték közös értékeiket, melyeket kéz a kézben, mindenáron védelmeznek. Ezt máig erősítve külön ünnepet is ülnek. A jászok és kunok 276 évvel ezelőtt vásárolták vissza kiváltságaikat az uralkodótól.  

További részletek

Béres Ferenc – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A diákkorában szobrásznak, festőnek készülő Béres Ferenc jelentős képzőművészeti magángyűjteményt hozott létre festményekkel, grafikákkal, plakettekkel, szobrokkal, érmekkel. Ezt az anyagot 1968-ban – és későbbi ajándékozásokkal – az általa alapított Sárospataki Képtárnak adományozta. A kezdeti 50 műtárgyról több százra növekvő kollekció nagyrészt a 20. századi magyar művészetet képviseli, olyan alkotókkal, mint Mednyánszky László, Iványi Grünwald Béla, Tornyai János, Nagy István, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Holló László.  

További részletek

A számontartott nemzet – kiadvány Rózsa Dávid és Rovács Barna szerkesztésében
KIADVÁNY 2020, 2021

A számontartott nemzet címmel hazánk 1867 és 1945 közötti történelmét statisztikai térképek felhasználásával bemutató kötet jelent meg Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Rovács Barna, a KSH munkatársa szerkesztésében. A KSH kiadásában megjelent kötet a megszokottól eltérő szempont szerint mutatja be a vizsgált korszak Magyarországát.

További részletek

Hagyományos és online szolgáltatásaink 2020-ban
SZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az Országos Széchényi Könyvtár május 4-étől óta ismét várja olvasóit! Ez alkalomból infografikákon mutatjuk be a könyvtár 2020-as szolgáltatási adatait. A bibliotéka nem csak személyesen látogatható, online tereinkben is várjuk az érdeklődőket.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd