Kedves Barátunk!
2021. május 3.

Holnaptól az Országos Széchényi Könyvtár ismét várja látogatóit! A nyitás részleteiről hírlevelünkből is tájékozódhat.

Az OSZK újra vár!
SZOLGÁLTATÁS 2021. május 4-től

A koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett törzsgyűjteményi olvasótermeinkben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban újra fogadjuk védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóinkat. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy különgyűjteményeink, illetve könyves- és ajándékboltunk jelenleg nem állnak olvasóink rendelkezésére, megnyitásuk időpontjáról később adunk tájékoztatást. A megfelelő távolságtartási szabályok megtartása érdekében 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre fogadott olvasóink számát, amit a beléptetőponton ellenőrzünk.  

További részletek

a taavirat megszuunik stop
HÍR 2021. április 30.

174 év után, 2021 április 30-ával megszűnt a távirat. Az utolsó sürgönyök címzettje között az Országos Széchényi Könyvtár is szerepelt. Nemcsak legutóbb érkezett táviratainkat mutatjuk meg, de néhány érdekességet is ismertetünk a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárunk gyűjteményéből – így állítva emléket a táviratnak, amely 1847 óta volt kísérője éltünknek.

További részletek

Az első magyar film, „A tánc” képes dokumentumai
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

120 évvel ezelőtt, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet, A tánczot. A mozgókép sajnos nem maradt fenn, de a nemzeti könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtára őriz egy kis nyomtatott szövegből és fényképekből összeállított bársonykötésű, selyemmel borított, külsőre igen díszes, csatos albumot. Az album Pekár Gyula A táncz című előadásából az Uránia akkori vezetője, Molnár Viktor számára készült. A film ugyan elveszett, de az album alapján némiképp elképzelhetjük, hogy milyenek lehettek az eredeti filmrészletek.

További részletek

„Pompa és fény dolgában a legnagyszerűbb ünnepélyesség…”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 19. század végén a magyar közvélemény kiemelt figyelmet fordított a honfoglalás ezeréves évfordulójának méltó megünneplésére. Az országgyűlés 1892-ben hozott törvényt egy 1895-ben tartandó országos kiállításról, amelyet azonban végül – az előkészületek elhúzódása miatt – a következő évre halasztottak. A nagyszabású tárlat, amelyet összesen mintegy ötmillió érdeklődő keresett fel, 1896. május 2. és november 3. között a budapesti Városligetben, 520 ezer négyzetméternyi területen volt látogatható, ahol 240 pavilonban mutatták be a Magyarországon készült ipari és művészeti tárgyakat, az ország múltját, jelenét és jövőjét. 

További részletek

Támogassa adója 1%-ával az Országos Széchényi Könyvtárat!
FELHÍVÁS FOLYAMATOS

A nemzet könyvtára a magyar kultúra egyik kiemelt őrzője. Alapítása óta gyűjti, katalogizálja, digitalizálja és elérhetővé teszi a magyar vonatkozású kiadványokat. Könyvtári funkciója mellett ereklyék őrzője, a tudás átadásának, megosztásának letéteményese, kiállítótér és tudományos-, kulturális rendezvényközpont. Támogassa adója 1%-ával az Országos Széchényi Könyvtárat!

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd