Kedves Barátunk!
2021. április 6.

Még húszéves sem volt Perczel Zita, amikor már sikeres színésznőnek, a Nemzeti Színház művésznőjének mondhatta magát. Többek között erről is olvashat hírlevelünkben.

Béres Béla – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények – 8. rész
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Munkák és napok – és kincsek című sorozatunkban Béres Béla (1912–1997) tokaji esperes-plébános, borász, Tokaj város díszpolgára (1988) gyűjteményéről olvashatnak. Béres Béla céljaként tűzte ki a kallódó egyházművészeti, liturgiai, használaton kívüli tárgyak megmentését, összegyűjtését. Több évtizeden át gyarapodó nagy barokk egyházművészeti gyűjteményt hozott létre, benne ikonokkal, iparművészeti jellegű liturgikus tárgyakkal, festményekkel, korpuszokkal, szobrokkal, régi könyvekkel. Gyűjteményét 1982-ben átadta a miskolci Herman Ottó Múzeum részére azzal a feltétellel, hogy az anyag a Tokaji Múzeumban marad. Itt a kollekcióból állandó kiállítást állítottak össze.

További részletek

„Párizson keresztül akarok nagy magyar színésznő lenni” – 25 éve hunyt el Perczel Zita
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Perczel Zita még húszéves sem volt, s már sikeres színésznőnek mondhatta magát. Pályája a Nemzeti Színházban indult, ahova jórészt tanára, támogatója, felfedezője, Hettyey Aranka jóvoltából került. Ezt követően 1935–37-ig a Vígszínház tagja volt. Számos magyar filmben játszott, melyek közül leghíresebb a Gaál Béla rendezte Meseautó (1934).

További részletek

Veress Ferenc, a színes fényképezés kolozsvári feltalálója
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Veress Ferencet 1865-ben megválasztották az Erdélyi Múzeum Egyesület első fényképészének. A következő évben fényképes díszalbumot állított össze az országgyűlés tagjairól, ekkor indultak komolyabb kísérletei a színes fotografálás terén. A ‘60-as évek elején egy román, magyar és szász tagokból álló bizottság életre hívását sürgette, hogy kulturális és történelmi szempontból fontos és lefényképezendő „honunk kiválóbb fiait és műemlékeit” kijelölje.

További részletek: 1.rész

További részletek: 2.rész

Faragó Géza plakátjai a Várkert Bazár déli panorámateraszán
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS 2021. március 2-től június 30-ig

Mesél az utca címmel ingyenes szabadtéri kiállítást rendezett a Várkert Bazár. A századelő hangulatát megidéző huszonöt Faragó Géza-plakát az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményéből származik. A plakátokon keresztül múltunk ipar-, politika- és kultúrtörténetbe is bepillanthatunk.

További részletek

Támogassa adója 1%-ával az Országos Széchényi Könyvtárat!
Felhívás Folyamatos

A nemzet könyvtára a magyar kultúra egyik kiemelt őrzője. Alapítása óta gyűjti, katalogizálja, digitalizálja és elérhetővé teszi a magyar vonatkozású kiadványokat. Könyvtári funkciója mellett ereklyék őrzője, a tudás átadásának, megosztásának letéteményese, kiállítótér és tudományos-, kulturális rendezvényközpont. Támogassa adója 1%-ával az Országos Széchényi Könyvtárat!

További részletek

Könyvtárak és olvasók: összetartozunk
Felhívás Folyamatos

Csaknem egy évvel a veszélyhelyzet első kihirdetése után a koronavírus- járvány elleni védekezés döntő szakaszához érkeztünk, és a tömeges oltások megindulásával minden lehetőségünk megvan arra, hogy mihamarabb újraindítsuk megszokott szolgáltatásainkat.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd