Kedves Barátunk!
2021. március 29.

A régi idők böjti fegyelme napjaink egyházi előírásaihoz képest drákói volt, különösen a paraszti társadalomban. E heti hírlevelünkben többek között erről is olvashat.  Szép húsvétot kívánunk minden kedves olvasónknak!

Szakkönyvtári seregszemle 2021 – videókonferencia
VIDEÓKONFERENCIA 2021. március 31., 9.30–16.10-ig

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Társadalomtudományi Szekciója és az Országos Széchényi Könyvtár Szakkönyvtári seregszemle 2021 címmel szakmai konferenciát szervez az online térben. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényt a Microsoft Teams alkalmazáson keresztül követheti nyomon.

További részletek

A magyar kultúra 19. századi polihisztora
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Döbrentei Gábort a magyar ifjúsági irodalom megteremtőjének tekinthetjük A’ kis Gyula könyve című, 1829-ben megjelent kötetével. Szintén ebben az évben jelent meg a gazdag képi anyaggal illusztrált Pali és Minka olvasni tanul című ábécés- és olvasókönyve. Ezen könyvei elismeréseként nevezték őt a „magyar Campé”-nak a német filantropista pedagógus, Joachim Heinrich Campe után.

További részletek

Egyetemes érvényű modern – új szellemű magyar
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Száznegyven éve született Bartók Béla. A magyar zenetörténet klasszikusának helyét az egyetemes zenetörténet-írás mára a 20. század legnagyobb komponistái között jelölte ki. A múlt század első felének új zenéjét meghatározó Arnold Schoenberg és Igor Stravinsky mellett harmadikként Bartók Béla nevét emlegetik.

További részletek

„…nem a mi böjtünk, a mi passiónk áll a középpontban”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A katolikusok közül sokan – noha az egyház böjti fegyelme ezt a szigorúságot ma már nem is írja elő – nagyböjt heteiben végig böjtölnek, azaz a tápálék megszorítását a lelki, szellemi megújulással, Jézus szenvedéstörténetére való emlékezéssel és a feltámadás ünnepére, a legnagyobb keresztény ünnepre való személyes várakozással kapcsolják össze.

További részletek

Könyvtárak és olvasók: összetartozunk
FELHÍVÁS FOLYAMATOS

Csaknem egy évvel a veszélyhelyzet első kihirdetése után a járvány elleni védekezés döntő szakaszához érkeztünk, és a tömeges oltások megindulásával minden lehetőségünk megvan arra, hogy mihamarabb újraindítsuk megszokott szolgáltatásainkat. Olvasóink és munkatársaink egészségének megőrzése mindannyiunk számára elsődleges. Intézményeink és közösségi tereink biztonságosságának alapvető feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérje a szükséges mértéket. Ezért kérjük, hogy tájékozódjanak az oltásról a weboldalon, és jelentkezzenek oltásra.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd