Kedves Barátunk!
2021-03-17

Különleges szabadtéri plakátgyűjteményt tekinthet meg a Várkert Bazár teraszán sétálva. Az Országos Széchényi Könyvtárból származó alkotásokról hírlevelünkben is olvashat.

Faragó Géza plakátjai a Várkert Bazár déli panorámateraszán
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS 2021. március 2-től június 30-ig

Mesél az utca címmel ingyenes szabadtéri kiállítást rendezett a Várkert Bazár. A századelő hangulatát megidéző huszonöt Faragó Géza-plakát az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményéből származik. A plakátokon keresztül múltunk ipar-, politika- és kultúrtörténetbe is bepillanthatunk.

További részletek

„...édes szájjal kurjant az ifjú Szabadság” – március 15.
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15. az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és Magyarország nemzeti ünnepe. Összeállításunkban az online szolgáltatásainkban – köztük a legújabb, Hangtár elnevezésűben – közzétett dokumentumainkból és a Magyar Elektronikus Könyvtárban publikált kötetek anyagából válogattunk nemzeti ünnepünk tiszteletére.

További részletek

A Bánk bán ősbemutatójának dokumentumai
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

160 éve mutatták be Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a Nemzeti Színházban, a zeneszerző vezényletével. Igazolva a várakozásokat, a Bánk bán átütő sikert aratott a telt házas premieren. A bemutatót követően megjelent műbírálatok ugyancsak lelkesen méltatták az előadást, valamint a mű jelentőségét a sajátosan magyar műzenei nyelv megteremtése szempontjából. Különösen dicsérték annak második felvonását és Tisza-parti jelenetét, melyekben dominál a verbunkos, illetve népies műdal alapú magyar zene.

További részletek

Frontszínház születik – 1. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Leszkay-hagyaték, mely nevét a hagyatkozó ifjabb Leszkay Andrásról (1907–1988) nyerte, évtizedekkel ezelőtt került a nemzeti könyvtárba. Csak az előrendezése is éveket, ha nem évtizedeket vett igénybe, s a bibliotéka csaknem mindegyik tárának jutott a bőséges anyagból. A két Leszkay közül az ifjabbat talán még valamivel többen ismerik, leginkább a Moha bácsi, a törpe című rádiójáték szerzőjeként, amely Kömíves Sándor 1967-es előadásában vált felejthetetlenné. A jórészt a Leszkay-hagyatékban lévő eredeti kéziratok alapján azóta több kiadást is megért Moha bácsi meséi tanulságos, kedves, gyerekeknek szóló mesegyűjtemény.

További részletek

Könyvtárak és olvasók: összetartozunk – a nemzeti könyvtár és az országos könyvtárszakmai szervezetek oltásregisztrációs felhívása
FELHÍVÁS idopont

Csaknem egy évvel a veszélyhelyzet első kihirdetése után a koronavírus-járvány elleni védekezés döntő szakaszához érkeztünk, és a tömeges oltások megindulásával minden lehetőségünk megvan arra, hogy mihamarabb újraindítsuk megszokott szolgáltatásainkat.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd