Kedves Barátunk!
2021. március 1.

Ezen a héten, csütörtökön folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár legújabb sorozata, amelyben online előadásokkal visszük közelebb látogatóinkhoz legizgalmasabb dokumentumainkat. A Zoom-on követhető alkalmakhoz bárki díjmentesen csatlakozhat.

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből.
Online előadás 2021. március 4., 17 óra

„Van egy képem Bálintról” – A fénykép szerepe Mészöly Miklós Az atléta halála című regényében címmel Visy Beatrix előadását nézhetik meg az érdeklődők. Minek köszönheti nemzetközi sikerét Az atléta halála? Hogy történhetett, hogy Mészöly regénye korábban jelent meg franciául, mint magyarul? Az előadás arra keresi a választ, hogy az önmagunk legyűrésének, legyőzésének vágya, az élet bármely területén, miként érthető leküzdhetetlen vágyként és menekülésként is egyben, hogy mindez összefügg-e, s miként a sportoló halálával.

További részletek

Könyvtárak és olvasók: összetartozunk – a nemzeti könyvtár és az országos könyvtárszakmai szervezetek oltásregisztrációs felhívása
Felhívás Folyamatos

Csaknem egy évvel a veszélyhelyzet első kihirdetése után a koronavírus- járvány elleni védekezés döntő szakaszához érkeztünk, és a tömeges oltások megindulásával minden lehetőségünk megvan arra, hogy mihamarabb újraindítsuk megszokott szolgáltatásainkat. Olvasóink és munkatársaink egészségének megőrzése mindannyiunk számára elsődleges. Intézményeink és közösségi tereink biztonságosságának alapvető feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérje a szükséges mértéket. Ezért kérjük, hogy tájékozódjanak az oltásról a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, és jelentkezzenek oltásra.

További részletek

Klösz György, a 19–20. század utazó fotósa – A fényképészet úttörői
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Klösz György 1885-ben az Országos Általános Kiállításon bemutatta az egész Andrássy utat 1:100 léptékben leképező panorámasorozatát. Ez időben sorra kapta a megbízásokat a fővárostól is: sok-sok épület, tér, utca képe az ő munkájának köszönhetően őrződött meg az utókor számára. 1892-ben Ferenc József koronázásának 25 éves jubileumi ünnepségeiről is tudósított.

További részletek

Harminc százalékkal több olvasó a MEK-ben
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

2020-ban az előző évihez képest összesen harminc százalékkal emelkedett az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Magyar Elektronikus Könyvtár olvasottsága, de a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején a hetven-nyolcvan százalékot is elérte a növekmény. Könyvtárunk az év folyamán több mint 15 millió látogatást regisztrált az oldalon. Az idén megújulás előtt álló, huszonegyezer kötetet meghaladó digitális adatbázisra most már naponta hatvanezernél is több olvasó kíváncsi.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd