Kedves Barátunk!
2021. február 8.

Ezen a héten, csütörtökön indul az Országos Széchényi Könyvtár legújabb online sorozata, amelyben előadásokkal visszük közelebb látogatóinkhoz különleges dokumentumainkat. A Zoom-on követhető alkalmakhoz bárki díjmentesen csatlakozhat.

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből
Online előadás 2021. február 11., 17 óra

Vajon a fénykép valóban megállítja az időt? Mit őriz meg a portré? Tanúskodik vagy vallomást suttog? Hogyan viszonyult Ady Endre saját fényképeihez, hogy járultak hozzá Székely Aladár híres fényképei a költő önreprezentációjához, alkotói imázsához? „Ezer idegen arccal alszom” – Ady és a fénykép, portrék és önreprezentáció című online előadásunkon a portré műfajáról, Ady Endre fényképezkedéshez való viszonyáról, a költői szerep(ek) és a fotó viszonyairól is beszél Visy Beatrix irodalomtörténész. Tartson velünk Ön is!

További részletek

Trianon 100. Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében – Millenniumi emlékművek: Mária Terézia szobra Pozsonyban
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

Fadrusz János Mária Teréziát megformáló szobrának leleplezéséről nemcsak a hazai, de a külföldi sajtó is beszámolt, mértékadó európai és tengeren túli lapok írtak a műről és a művészről. A szobor beilleszkedett a XIX. századi híres magyar alkotások sorába és az egyetemes kultúra részévé vált, felkerült arra a láthatatlan képzőművészeti idővonalra, amelynek az elejét Ferenczy István és Izsó Miklós művei fémjelezték.

További részletek

Bélley Pál – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

Bélley a hatvanas években az Országos Széchényi Könyvtárban valóságos ex libris reneszánszot teremtett, 1961 és 1969 közt tizenegy ex libris kiállítással, azok katalógusaival, melyek a nemzetközi cserére kerülve és egyéb módokon a külföld felé is népszerűsítették a műfajt. A tárlatok megszervezésében a Kisgrafika Barátok Köre, több esetben Galambos Ferenc jogtanácsos, bibliográfus volt a segítségére. Ez az időszak a magyar ex libris élet történetének egy különleges fejezetét alkotja.

További részletek

Könyvtárak a koronavírus-járvány idején
Online szolgáltatás Folyamatos

Több mint húsz ország – a pandémia második szakasza alatt követett – könyvtári gyakorlatáról készítettek összeállítást az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a Könyvtári Intézet koordinálásával. Kollégáink korábban, 2020 tavaszától június közepéig, rendszeresen hírt adtak nemzetközi körültekintéssel a könyvtárak újranyitásáról, a járvány ismételt felfutásának köszönhetően mára újabb elemzés készült.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd