Kedves Barátunk!
2021. február 1.

Online előadásokkal viszi közelebb legizgalmasabb dokumentumait a látogatókhoz az Országos Széchényi Könyvtár. A Zoom-on követhető alkalmakhoz bárki díjmentesen csatlakozhat.

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből
Online esemény (előadás) 2021. február 11., 17 óra

Online formában visszük el önökhöz gyűjteményünk legbecsesebb darabjait! Kéziratok, fotók, érdekes kiadványok között kalandozunk, az előadások során pedig szinte „kézbe” vehetjük a bemutatott különlegességeket. Első alkalommal a portré műfajáról, Ady Endre fényképezéshez való viszonyáról, a költői szerep(ek) és a fotó viszonyairól esik szó. Tartson velünk Ön is!

További részletek

Az újító portréfotós, Simonyi Antal – A fényképészet úttörői
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

A fényképészet úttörőit bemutató alsorozatában az újító portréfotós, Simonyi Antal munkásságának bemutatását folytatja Szemerédi Ágnes.

További részletek

Trianon 100. Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében – A nemzeti áldozatkészség szobrai: Kolozsvár
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

Az eddig bemutatott emlékművekhez képest a nemzeti áldozatkészség szobrait, keletkezésüket és betöltött szerepüket tekintve, teljesen eltérő céllal hozták létre. Közterekre állítva – az emlékjelekhez hasonlóan – elsődleges rendeltetésük a figyelem felkeltése volt, azonban nem a történelmi múltra, vagy a nagy elődökre emlékeztettek, hanem az emberek életét a jelenben meghatározó eseményre: a Nagy Háborúra.

További részletek

Hangtár – Hatvan évnyi gramofonlemezt hallgathat meg online!
Online adatbázis 2021. január 22-től

Blaha Lujzától a rock and rollig: hatvan év gramofonlemezei hallgathatók meg legújabb online adatbázisunkban, a Hangtárban. Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumok hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét ölelik fel: magyar szerzők műveit, illetve előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken.

További részletek

Könyvtárak a koronavírus-járvány idején
Online szolgáltatás Folyamatos

Több mint húsz ország – a pandémia második szakasza alatt követett – könyvtári gyakorlatáról készítettek összeállítást az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a Könyvtári Intézet koordinálásával. Kollégáink korábban, 2020 tavaszától június közepéig, rendszeresen hírt adtak nemzetközi körültekintéssel a könyvtárak újranyitásáról, a járvány ismételt felfutásának köszönhetően mára újabb elemzés készült.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd