Kedves Barátunk!
2021. január 25.

A 19. század végén megjelenő, széles körben a két világháború között elterjedő gramofon alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és jelentős hatással volt a társas életre. E heti hírlevelünkben bemutatjuk legújabb adatbázisunkat, a Hangtárt.

Hangtár – Hatvan évnyi gramofonlemezt hallgathat meg online
Online adatbázis 2021. január 22-től

Több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált szabadon hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára a legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisunkban. A 2021. január 22-én, A magyar kultúra napján elindult tartalomszolgáltatással több mint 150 órányi archív hanganyag vált közkinccsé a Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából.

További részletek

Könyvtárak a koronavírus-járvány idején
Online tartalom Folyamatos

Több mint húsz ország – a pandémia második szakasza alatt követett – könyvtári gyakorlatáról készítettek összeállítást az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a Könyvtári Intézet koordinálásával. Kollégáink korábban, 2020 tavaszától június közepéig, rendszeresen hírt adtak nemzetközi körültekintéssel a könyvtárak újranyitásáról, a járvány ismételt felfutásának köszönhetően mára újabb elemzés készült.

További részletek

Elkészült az Életünk című havilap EPA-archívuma
Online tartalom Online könyvtári gyarapodás

Az európai magyar katolikusok nyomtatott folyóiratának, az Életünk című havilapnak elkészült és teljessé vált az EPA-archívuma, amely a nemzeti könyvtár munkatársainak közreműködésével alig három hónap alatt készült el és 2021. január közepére teljesedett ki.

További részletek

Káva Téka. Napút füzetek – 15 év 150 füzete a MEK-ben
Online könyvtári gyarapodás Folyamatos

Már 150 füzet olvasható a Napút irodalmi és kulturális folyóirat mellékletéből, a Káva Téka: Napút füzetek című sorozatból a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK). A lap 1999 óta folyamatosan, évente tíz alkalommal jelentkezik, melléklete pedig 2006-tól jelenik meg, amelyek közül valamennyi megtalálható a MEK gyűjteményében.

További részletek

Győztesek konferenciája
Online díjátadó és konferencia 2021. január 28.

Az Emberi Erőforrások minisztériuma 2020-ban pályázatot hirdetett a Minősített Könyvtári cím és Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére. Az elismerést az a modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó Minősített Könyvtár kaphatja meg, amely magas színvonalon valósít meg innovatív könyvtári szolgáltatásokat. A Könyvtári Intézet Könyvtári Minőségfejlesztési Osztálya egy online rendezvény keretein belül hirdeti ki a győztes intézményeket, majd a díj átadása után egy virtuális konferencián köszönti és ünnepeli a 2020-ban sikeres könyvtárakat.

További részletek

Trianon 100. Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében – Rákóczi-emlékek: Tiszaújlak
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

A Rákóczi-emlékek bemutatását záró blogbejegyzésében az 1903. szeptember 20-án Tiszaújlakon felavatott Rákóczi-emlékmű történetét ismerteti Elbe István.

További részletek

Az újító portréfotós, Simonyi Antal – A fényképészet úttörői
Online tartalom (blogbejegyzés) Folyamatos

A fényképészet úttörőit bemutató alsorozatában az újító portréfotós, Simonyi Antal munkásságát mutatja be Szemerédi Ágnes.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd