Kedves Barátunk!
2021. január 18.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén nemzeti Himnuszunk kéziratát. A jeles napra emlékezve online programsorozattal készülünk az alkalomra, amelynek részleteiről hírlevelünkben olvashat.

A magyar kultúra napja
Online tartalom 2021. január 22.

Tartson velünk online felületeinken A magyar kultúra napján! Játékos programokkal és kultúrtörténeti érdekességekkel várjuk a könyvtár online felületein.

További részletek

Ki őrzi meg az internetet? – A konferencia a Videotoriumban
Online visszanézhető konferencia Folyamatos

Negyedik alkalommal tartotta meg a webarchiválással foglalkozó rendezvényét, a „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című videokonferenciát és workshopot az Országos Széchényi Könyvtár tavaly decemberben. Az eseményt a járványhelyzetre való tekintettel az interneten, a Teams alkalmazáson keresztül követhették az érdeklődők. Az online konferencia prezentációkkal kísért előadásai visszanézhetők az interneten.

További részletek

Rákóczi-emlékek – Zombor. Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

II. Rákóczi Ferenc szobrát 1912. június 9-én leplezték le Zomborban. A szoboravatás külön kuriózuma volt, hogy az eseményt mozgóképen is megörökítette Bosnyák Ernő helyi nyomdász és amatőr filmes. A felvételt jelenleg a belgrádi Filmarchívumban őrzik. Jankovits Gyula műalkotása Rákóczi Ferencet levett süveggel, fejedelmi pózban ábrázolta uralkodói jogarral a kezében. A szobor magassága 2,82, míg a talapzaté 3,6 méter volt. A művész a talapzatra helyezett domborművekre Rákóczi életéből vett jeleneteket mintázott. Az egyiken a kurucok hadát, a másikon az ónodi országgyűlést, míg a harmadikon Rákóczit Rodostóban jelenítette meg. A maradandó emléknek tervezett mű mindössze hét évig állhatott a Jókai téren.

További részletek

Meghosszabbítjuk a zárvatartás ideje alatt lejáró olvasójegyek érvényességét
Könyvtári szolgáltatás Folyamatos

A veszélyhelyzeti korlátozások meghosszabbítása miatt könyvtárunk személyesen sajnos továbbra sem fogadhatja olvasóit, ezért a lejárt olvasójegyek érvényességét 2021. március 2-áig meghosszabbítjuk.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd