Kedves Barátunk!
2021. január 4.

Jó egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk olvasóinknak! A 2021-es esztendő első hírlevelében digitális adatbázisainkról is olvashatnak.

Több tízezer unikális dokumentum vált szabadon hozzáférhetővé adatbázisainkban 2020-ban
Online tartalom Folyamatos

Könyvtárunk a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. 2020 folyamán egyre több kuriózum vált digitálisan szabadon hozzáférhetővé az újonnan indult adatbázisaink segítségével.

További részletek

Ianus, a kétarcú
Online tartalomszolgáltatás (blog) 2021. január

Január hónap – vagy régebbi magyar elnevezésekkel Boldogasszony hava, télhó vagy fergeteg hava – ma használatos elnevezését a római Ianusról, a kezdet és a vég istenéről kapta. Január (és február) hónapot a rómaiak utólag illesztették az eredetileg tízhónapos és márciussal, a vegetáció újjáéledésével kezdődő évük elé. A hónap egyik régi magyar elnevezése – Boldogasszony hava – Szűz Máriára utal.

További részletek

Újraindul másolatkészítési és digitalizálási szolgáltatásunk
Szolgáltatás Folyamatos

Az Országos Széchényi Könyvtár 2021. január 4-től újra fogadja a másolatkészítési és digitalizálási megrendeléseket. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 10 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük.

További részletek

Farkas Gábor Farkas könyve: Az eltűnt Thuróczy nyomában
Könyvkiadás Folyamatos

Másfél évtizeddel Hess András Budai krónikája után újabb történeti mű jelent meg nyomtatásban Thuróczy János királyi ítélőmester tollából. Az 1488 kora tavaszán útjára bocsátott Thuróczy-krónika első (majd következő) kiadása hosszú időre meghatározta Európa magyarságról alkotott képét. Ennek formálásához a brünni, illetve az augsburgi kiadás fametszetes képein kívül a magyarok történetéről szóló mű népszerűsége és minden bizonnyal széles körű elterjedése is hozzájárult. Farkas Gábor Farkas az egyes – főleg magyar tulajdonosokkal rendelkező – példányok történeti útjának rekonstruálására tesz kísérletet most megjelent könyvében. A kutatás és izgalmas nyomozás első összegzése a brünni kiadás példányainak provenienciatörténetét tárja fel.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd