Kedves Barátunk!
2020. december 21.

Áldott karácsonyi ünnepeket és jó egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk olvasóinknak! Hírlevéllel legközelebb a 2021-es esztendőben jelentkezünk.

Számoljunk vissza együtt! – adventi kalendárium
Online tartalom (játék) 2020. december 1–24.

Már csak három három ablak maradt rejtve az Országos Széchényi Könyvtár adventi kalendáriumán. Nyissa ki azokat és ismerje meg jobban gyűjteményeinket, könyvtárunk kincseit, valamint aktuális kiadványainkat. Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!

További részletek

A Mátyás-templom harangjainak rekonstrukciója
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Tíz évvel ezelőtt szép számú érdeklődő várta a Szentháromság-téren és a Halászbástyán, hogy a nagyszabású harangrekonstrukciós program keretében, a passaui Perner műhelyből visszaérkezzen a Mátyás-templom négy új és két felújított harangja. 2009 és 2011 között a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány és könyvtárunk Történeti Interjúk Tára két éven keresztül dokumentálta a budavári Nagyboldogasszony-templom harangjainak újjászületését.

További részletek

Erzsébet királyné-szobrok – Pöstyén. Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A genfi tragédia után Pöstyén úri közönsége is szervezkedni kezdett, hogy a szeretett királynénak méltó emléket állítson. Az emlékpark kialakításának helyszíne egy lebontásra ítélt régi kápolna helyére és környezetére esett. Az események gyorsan haladtak előre, mert egy bő fél év múlva az újságolvasó közönség már pontosabb információkat kaphatott a pöstyéni Erzsébet-emlékpark kialakításának állásáról.

További részletek

Az eltűnt Thuróczy nyomában
Könyvkiadás 2020. december

Az 1488 kora tavaszán útjára bocsátott Thuróczy-krónika első (majd következő) kiadása hosszú időre meghatározta Európa magyarságról alkotott képét. Aminek formálásához a brünni, illetve az augsburgi kiadás fametszetes képein kívül a magyarok történetéről szóló mű népszerűsége és minden bizonnyal széles körű elterjedése is hozzájárult. Farkas Gábor Farkas az egyes – főleg magyar tulajdonosokkal rendelkező – példányok történeti útjának rekonstruálására tesz kísérletet most megjelent könyvében. A kutatás és izgalmas nyomozás első összegzése a brünni kiadás példányainak provenienciatörténetét tárja fel.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd