Kedves Barátunk!
2020. december 14.

Élő webkonferencián, kutatóink segítségével ismerheti meg az Országos Széchényi Könyvtár középkori és reneszánsz kódexeket bemutató tematikus honlapjait. Hírlevelünkben részletesen olvashat a webináriumról.

Kutatóink webináriuma középkori és reneszánsz kódexeinket bemutató tartalomszolgáltatásainkról
Webinárium 2020. december 15., 19 óra

Könyvtárunk a Petőfi Irodalmi Múzeum irányításával 2020 tavaszán kezdte meg az együttműködést a Magyar Nemzeti Levéltárral, a Magyar Nemzeti Galériával, a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Múzeummal, amelynek eredményeként elkészült a Kapocs című virtuális tárlat. A közgyűjteményi együttműködés végső szakaszában könyvtárunk munkatársai három tartalomszolgáltatásról – Magyar nyelvemlékek honlap, Bibliotheca Corvina Virtualis és A Corvina könyvtár budai műhelye 3D – tartanak előadást.

További részletek

Széchényi Ferenc emlékezete
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Kétszáz éve hunyt el Széchényi Ferenc, könyvtárunk alapítója. Széchényi Ferenc a korabeli magyarországi kulturális élet egyik legnagyobb mecénásként sohasem „gyakorolt kegyet” leereszkedő módon, hogy saját hírnevét növelje, hanem hozzáértően nagyon jól tudta, mit és miért támogat, és mindezt a legnagyobb önzetlenséggel és szerénységgel tette. Általában azt kérte a műveiket neki ajánló hálás szerzőktől, hogy nevét ne említsék, személyét ne dicsőítsék.

További részletek

Az eltűnt Thuróczy nyomában. Farkas Gábor Farkas kollégánk új könyve
Könyvkiadás Folyamatos

Az 1844 kora tavaszán útjára bocsátott Thuróczy-krónika első (majd következő) kiadása hosszú időre meghatározta Európa magyarságról alkotott képét. Ennek formálásához a brünni, illetve az augsburgi kiadás fametszetes képein kívül a magyarok történetéről szóló mű népszerűsége és minden bizonnyal széles körű elterjedése is hozzájárult. A szerző az egyes – főleg magyar tulajdonosokkal rendelkező – példányok történeti útjának rekonstruálására tesz kísérletet. A kutatás és izgalmas nyomozás első összegzése a brünni kiadás példányainak provenienciatörténetét tárja fel.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében. Erzsébet királyné-szobrok – Arad
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Erzsébet királyné 1895 júliusában három hetet töltött Bártfafürdőn. Magyarország polgárai örömmel vették tudomásul, hogy Sissi hazai fürdőhelyen kívánja gyógykezeltetni magát. A városkában valóságos diadalmenettel fogadták és lesték minden mozdulatát. Később azokat a helyeket, ahol lakott, vagy ahol sétált és ivott az ásványvízforrásból, táblával jelölték meg, vagy róla nevezték el. A Deák-szálloda falára emléktábla került, és a kegytárgyként megőrzött ivópoharának valóságos kis emléket emeltek. Ezért sem meglepő, hogy tragikus halála után néhány évre a fővárosi sajtó már bártfafürdői emlékszobra felállításának tervéről tudósított.

További részletek

Híres emberek, nagy csaták, fontos történelmi események, avagy metszetek a Régi Ritkán
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Könyvtárunk legújabb, Régi Ritka című digitális tartalomszolgáltatása révén tovább bővül azoknak a különleges dokumentumoknak a köre, amelyek között otthon, a kanapén ülve is kényelmesen böngészhetünk. A Régi Nyomtatványok Tára anyagából épülő, folyamatosan gazdagodó adatbázis az intézmény által őrzött legkorábbi nyomtatványokhoz biztosít hozzáférést. A metszetekről készült digitális felvételeket jó minőségben és a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetővé, letölthetővé és felhasználhatóvá tesszük, remélve, hogy az eredetiben csak szigorú kutatási engedéllyel tanulmányozható dokumentumok a lehető legszélesebb közönség számára válnak így elérhetővé. A böngészéshez jó szórakozást kívánunk!

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd