Kedves Barátunk!
2020. november 30.

Az intézmények közötti munkamegosztás lehetősége a témája az idei 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet című videókonferenciának és workshopnak. A szerdai rendezvényről hírlevelünkben részletesen olvashat.

„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” videókonferencia és workshop – 2020
Videókonferencia és workshop 2020. december 2.

Honlapok és blogok rendszeres aratása mellett idén az Országos Széchényi Könyvtár Webarchiválási Osztálya a közérdekű közösségimédia-tartalmak (Facebook, Instagram) archiválásának kísérletébe kezdett, miközben az év aktuális eseményeiről (koronavírus-járvány, Trianon 100, Rákóczi-emlékév) külön gyűjteményeket készít. Többek között erről is szó lesz a negyedik alkalommal megrendezendő, webarchiválással foglalkozó rendezvényen.

További részletek

Elbe István a Széchényi Ferenc-emlékérem idei díjazottja
Széchényi Ferenc-emlékérem 2020. november 25.

Könyvtárunk alapítása ünnepén, november 25-én hagyományosan Széchényi Ferenc-emlékéremmel ismerjük el egy aktív szolgálatban álló kollégánk munkáját. A díj adományozásának feltétele a könyvtárban életpálya jelleggel eltöltött hosszú szolgálati idő, kimagasló munkateljesítmény vagy jelentős tudományos tevékenység. A Széchényi Ferenc-emlékérem idei díjazottja Elbe István kollégánk, aki 1991 óta az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa.

További részletek

218 éves az Országos Széchényi Könyvtár
évforduló Folyamatos

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én adta be az alapítólevelet az udvari kancelláriához – e napot tekintjük a magyar nemzeti könyvtár alapítása napjának –, s a 26-án keltezett királyi oklevél azt minden pontjában jóváhagyta. Széchényi gyűjteményét A gróf Széchényi család Magyar Könyvtára (Bibliotheca Hungarica Familiae Comitum Széchényi) néven ajánlotta fel a magyar nemzet javára. A korabeli latin nyelvű elnevezések, Bibliotheca Hungarica Széchényiano-Regnicolaris vagy Bibliotheca Hungarica Nationalis Széchényiana később a hivatalos használatban így rövidültek: Bibliotheca Széchényiano-Regnicolaris, vagyis a mai nevén Országos Széchényi Könyvtár.

További részletek

Folytatódnak blogsorozataink
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Mit árul el…? című blogsorozatunkban Csondor Soma, a Kutatásszervezési Osztály munkatársa egy filmplakátról tesz fel kérdéseket,

A fényképészet úttörői című sorozatában Szemerédi Ágnes Strelisky Lipót és fia, Sándor munkásságát mutatja be,

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében című sorozatunk 33. részében a kolozsvári Erzsébet királyné-szobor történetét folytatja Elbe István.

További részletek

Számoljunk vissza együtt! Adventi kalendárium
Online tartalom 2020. december 1-től

Könyvtárunk kincsei közül néhányat elrejtettünk kalendáriumunk ablakaiban egy-egy magyar írótól, költőtől származó gondolat kíséretében. Nyisson ki minden nap egy ablakot és ismerje meg jobban gyűjteményeinket, valamint aktuális kiadványainkat, miközben szép lassan közelítünk a karácsonyi ünnephez!

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd