Kedves Barátunk!
2020. november 23.

A Régi Ritka című legújabb digitális tartalomszolgáltatásunk révén tovább bővül az otthonról is kényelmesen böngészhető különleges dokumentumoknak a köre. Az adatbázisról hírlevelünkben részletesen olvashat.

Ezer újkori metszetet teszünk digitális közkinccsé
Digitális adatbázis Folyamatos

Régi Ritka néven új digitális tartalomszolgáltatást indítottunk. A Régi Nyomtatványok Tárának folyamatosan bővülő adatbázisa az intézményünk által őrzött legkorábbi nyomtatványokhoz biztosít szabad hozzáférést. Magyarország leggazdagabb régi könyves kollekciójából elsőként a bibliofil gyűjtő, gróf Apponyi Sándor (1844–1925) jelentős történeti forrásértékkel bíró metszetgyűjteményének mintegy ezer darabját tesszük virtuális közkinccsé, remélve, hogy az eredetiben csak külön kutatási engedéllyel tanulmányozható dokumentumok a lehető legszélesebb közönség számára válnak így elérhetővé.

További részletek

„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” videókonferencia és workshop – 2020
Videókonferencia és workshop 2020. december 2.

Az ez évi videókonferencia tematikáját a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében 2019-ben kiírt és ez év tavaszán lezáruló pályázat jelölte ki. Ennek részeként az OSZK Webarchívuma tizenegy megyei hatókörű városi könyvtárral működött együtt a régióikban fontos webhelyek címének összegyűjtésében. A rendezvényt, amelynek fő témája az intézmények közötti munkamegosztás lehetősége, a járványhelyzetre való tekintettel a Teams alkalmazáson keresztül követhetik az érdeklődők.

További részletek

Mit árul egy filmplakát?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Mit árul el…? alcímmel blogsorozatunkban munkatársaink arra a kérdésre keresik a választ, hogy egy-egy dokumentum(részlet) mi mindent árulhat el magáról a dokumentumról, a készítőjéről, a korszakról. A Horthy-korszak vége, illetve a második világháború időszaka rendkívül mozgalmas és ellentmondásos periódus a magyar filmtörténetben. A zsidótörvények, az egyre erőteljesebb német befolyás, valamint a nemzetközi konfliktusok és szövetségek alakulása radikálisan megváltoztatták a játékfilmek gyártási és forgalmazási folyamatait. A háború hat éve a magyar filmgyártás második legtermékenyebb időszaka volt (csak az első világháború alatt készült több alkotás). Mi mindent árul el egy filmplakát? Blogbejegyzésünkből kiderül.

További részletek

A clevelandi Magyar Kongresszusok videófelvételeken
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A Mikes Kelemen Program ismertetéséről szóló blogsorozatunkban ezúttal a clevelandi Magyar Kongresszusok eseményeit rögzítő videófelvételeiről olvashatunk. A Magyar Társaság Clevelandben alakult meg és 1961 óta rendszeresen megszervezi éves Kongresszusát, lehetőséget adva a magyar emigráció, majd az összmagyarság kulturális, politikai céljainak, törekvéseinek az összehangolására. A Magyar Kongresszusok videófelvételei révén értékes anyagokkal gazdagodott audiovizuális gyűjteményünk. A Krónika digitálisan, az interneten olvasható lapjai mellett a kutatók és az érdeklődők számára egyaránt elérhetők az egyes találkozók videófelvételei is, amelyek az egyetemes magyar kultúrát gyarapítják, és amelyeket érdemes megismerniük nem csupán azoknak, akiknek a tengeren túlra vezetett a sorsa, hanem az itthon élőknek is.

További részletek

Erzsébet királyné-szobrok – Kolozsvár 1. rész
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében című sorozatunkban azokat az alkotásokat mutatjuk be, amelyek a trianoni békediktátum áldozatául estek. Legújabb bejegyzésünkben Erzsébet királyné kolozsvári szobrának sorsát elevenítjük fel. Erzsébet királyné 1898. szeptember 10-én hunyt el. A magyarok által rajongásig szeretett asszony jelentős szerepet töltött be az 1848–49-es szabadságharcot követő önkényuralmi rendszer feloldásában, és a véres megtorlást jóváhagyó férje személyének későbbi elfogadtatásában. A magyar települések polgárai, egyletek, körök tagjai halála után azonnal szervezkedésbe kezdtek, hogy a magyarok szeretett királynéjának emlékét méltó módon megörökítsék.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd