Kedves Barátunk!
2020. október 26.

A színház a pillanat művészete, mégis vannak színművészek, akiknek alakításai, egyénisége feledhetetlen, nevük nem kopik ki az emlékezetből. Közéjük tartozik Fedák Sári is, akiről e heti hírlevelünkben olvashat.

Amerikából érkezett könyvadomány
Mikes Kelemen Program Folyamatos

Magyarország houstoni (Amerikai Egyesült Államok) alkonzulátusa nemrégiben mintegy húsz kötettel járult hozzá az Országos Széchényi Könyvtár állományának gyarapításához. A könyvek jelentős része olyan diaszpórában megjelent hungarikum, amelyhez ez idáig nem jutott hozzá a nemzeti könyvtár. A könyveket a texasi közösség készleteiből gyűjtötték össze, egy részük az egy évtizede felszámolt dallasi ciszterci apátság könyvtárából származik.

További részletek

Visegrádi portrék
Kiállítás 2020. október 22–30.

A Visegrádi portrék. Arcképek Közép-Európa múltjából – a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára címet viselő kiállításon Gaál Tibor grafikusművész, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portrékarikaturista alkotásai elevenednek meg a Várkert Bazárban. A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz tekintélyes személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Eredményeik időben és térben is jóval túlhaladnak saját korukon és szűkebb környezetük határain: évszázadokon és országhatárokon átívelve gazdagítják az egyetemes kultúrtörténetet. A kiállítás a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével jött létre.

További részletek

Mit árul el Velence a színpadon? 2. rész
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Az OSZK Színháztörténeti- és Zeneműtárában megvannak a Shakespeare Othello című drámájának 1929-es bemutatójához kapcsolódó dokumentumok: eredeti színpadfotók és a bemutató színlapja. Ezek alapján sikerült egyértelműen beazonosítani a jellegzetes Oláh Gusztáv-tervet, mely színeivel s építészi precízséggel megalkotott lenyűgöző térhatásával nemcsak a színpad legjobb ismerőjéről, hanem a korábban építészeti stúdiumot is folytató igazi művészről árulkodik.

További részletek

Trianon 100: Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében. Kossuth-szobrok – Nagyszalonta
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Nagyszalonta lakói mindig is büszkék voltak arra, hogy hajdúivadékok, akiknek őseit még Bocskai telepítette le erre a területre. A millennium idejére esett a város újbóli megalapításának és Bocskai István fejedelem halálának 290-ik évfordulója, ennek ellenére a szalontaiak elsőre mégis inkább Kossuth Lajosnak kívántak szobrot állítani. Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében címet viselő sorozatunkban ez alkalommal a város Kossuth-szobrának történtéről olvashat.

További részletek

A színésznő és a történelem: Fedák Sárira emlékezünk
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Munkák és napok – és kincsek című sorozatunk legújabb részében Fedák Sári munkásságát és életét elevenítjük fel. A művésznő gyermekkorától kezdve közönségsikerre vágyott. Kislányként a városban fellépő vándorcirkusz bűvölte el, majd egy fővárosi utazás során a Népszínházban megtekintett operett-előadás hatására álmaiban a cirkuszi porondot a színpad váltotta fel. Mire felnőtt, tudta, hogy színésznő lesz.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd