Kedves Barátunk!
2020-10-12

Egy valódi ritkaság: az „opera varázslója”, Oláh Gusztáv saját kezűleg szignált díszletterve úgy tizenöt éve került Színháztörténeti Tárunk Szcenikai Gyűjteményébe. Többek között erről is olvashat e heti hírlevelünkben.

Arady Kálmán – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények. 2. rész
Online tematikus tartalom (blog) Folyamatos

Vízkeleti dr. Arady Kálmán (1893–1964) Szentesről származó orvos, művészettörténész, a régi magyar ex librisek tudós szakértője. Külföldi utazásai mélyítették el a művészetek, főként a grafika iránti érdeklődését. Az első világháború után hazánkban visszaeső ex libris gyűjtés élénkítése érdekében részt vett a Magyar Exlibrisgyűjtők és Grafikabarátok Egyesületének (MEGE) megalapításában 1932-ben.

További részletek

Mit árul el Velence a színpadon? 1. rész
Online tematikus tartalom (blog) Folyamatos

Oláh Gusztáv személyi és tervezői hagyatékát, amelyből csak a terv közel kétezer darab, a nemzeti könyvtár Színháztörténeti- és Zeneműtára őrzi. Rövid építészeti és a zeneakadémiai tanulmányok után korának egyik legkiemelkedőbb díszlettervezője, Kéméndy Jenő tanítványa, szcenikai asszisztense lett az Operaházban, ahol azután harmincöt évet töltött. Egy valódi ritkaság: az „opera varázslója”, Oláh Gusztáv saját kezűleg szignált díszletterve úgy tizenöt éve került Színháztörténeti Tárunk Szcenikai Gyűjteményébe.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tematikus tartalom (blog) Folyamatos

A kiegyezés után Magyarország városai közül elsőként Losoncon választották meg Kossuth Lajost díszpolgárrá. Születésének századik évfordulóján a Városi Képviselő Testület határozatot hozott arról, hogy Kossuth Lajos szobrát a város főterén állítják fel. Sajnos azonban ez a szobor sem kerülhette el sorsát, a várost megszálló cseh légiósok minden magyar emlékjel iránt tanúsított vak dühét. Ennek esett áldozatul Holló Barnabás alkotása, amelyet a cseh légiósok 1919. január 3-án porba döntöttek.

További részletek

Október 1-jétől kötelező az érintésmentes testhőmérséklet-mérés a főbejáratunknál
Járványügyi rendelkezés Folyamatos

2020. október 1-től kialakult járványhelyzet miatt a biztonsági szolgálat munkatársainak közreműködésével minden olvasónk számára kötelező az érintésmentes testhőmérséklet-mérés az épületbe való belépéskor.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd