Kedves Barátunk!
2020. október 5.

A budapesti Állatkertbe 1893-ban érkezett az egyik leghíresebb állat, Jónás, az első nílusi víziló. A magyar márkák címet viselő sorozatunk legújabb részében az Állatkertről olvashat.

Magyar márkák: Állatkert
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Az Állatkerti Részvénytársaság 1865-ben alakult. Pest városa 32 holdat engedett át díjtalanul a részvénytársaságnak 30 évi használatra, a tulajdonjogért pedig mindössze évi egy aranyat kötött ki. Az 1866. augusztus 9-én nyílt Állatkertben száznál is több fajt, 300–600 állatot láthatott a korabeli érdeklődő.

További részletek

Mit árul el a „Noli altum sapere” nyomdászjelvény használata?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A nyomdászjelvények használatának általános elterjedését az a szándék mozgatta, hogy a nyomtatóműhelyek egyértelműen megkülönböztessék magukat szakmabeli társaiktól. E szokásnak köszönhetően a 16. századtól hazánkban is hamar gyakorlattá vált a nyomdászjelvény használata. De mit árul el a „Noli altum sapere” nyomdászjelvény használata? Blogbejegyzésünkből kiderül.

További részletek

Trianon 100: Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Kossuth Lajos 1894. március 20-án Torinóban bekövetkezett halála után kultusza szerte a hazában új lendületet kapott. A települések számos esetben egymással versengve kívántak emléket állítani a szabadság apostolának. Rozsnyó főterén viszont mindössze 12 évig állhatott háborítatlanul Kossuth szobra. Még a trianoni diktátum előtt, 1919 júniusának egyik éjjelén cseh légionisták ledöntötték talapzatáról és a városháza fészerébe száműzték.

További részletek

Október 1-jétől kötelező az érintésmentes testhőmérséklet-mérés a főbejáratunknál
Járványügyi intézkedés 2020. október 1-től

2020. október 1-től kialakult járványhelyzet miatt a biztonsági szolgálat munkatársainak közreműködésével minden olvasónk számára kötelező a testhőmérséklet-mérés az épületbe való belépéskor.

További részletek

A Plakát- és Kisnyomtatványtár olvasóterme a járványügyi intézkedések következtében bezár
Járványügyi intézkedés 2020. szeptember 22-től

A Plakát- és Kisnyomtatványtár ötödik emeleti olvasóterme a járványügyi intézkedések következtében bezár. Ettől a héttől kezdve az olvasókat a 6. emeleten, a Színháztörténeti és Zeneműtár olvasótermében szolgáljuk ki a különgyűjteményi olvasótermek szokásos nyitvatartási idejében. A plakáttári olvasóban elhelyezett katalógus használatára továbbra is van lehetőség, kérjük, ez ügyben forduljanak olvasószolgálatos kollégáinkhoz.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd