Kedves Barátunk!
2020. szeptember 28.

Mi mindent árulhat el egy-egy dokumentum(részlet) önmagáról, a készítőjéről és a korszakról, amelyben megszületett? Hétfőnként jelentkező blogsorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Tartson velünk!

Mit árul el egy festő útirajza?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Kimnach László (1857–1906) festőművész, grafikus 1883. február 11-én közölt képsorozatot és hozzá kapcsolódó cikket a Vasárnapi Ujságban az alsósztregovai Madách-kastélyról. Ebben az évben a Tragédia költőjével kapcsolatban több írás is megjelent. Aktualitásukat az adta – ahogy erről a február 11-i lapszám is beszámol –, hogy Paulay Ede hozzáfogott Az ember tragédiája színpadra állításához, amelynek ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én tartották. De mit árul el egy festő útirajza? Ezen a héten Rétfalvi P. Zsófia, a Kutatásszervezési Osztály munkatársa tesz fel kérdéseket a Vasárnapi Ujság egyik írásáról.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

1918 novembere Jósikafalva történetének vészterhes hónapja volt. Míg Budapest utcáin az őszirózsás forradalom pacifizálta a frontról hazatérő katonákat, addig az Erdélyi-szigethegységben az obsitos bakákból fegyveres csapatok verődtek össze, amelyek feldúlták az udvarházakat, öltek és raboltak. Egy ilyen, a monarchia hadseregéből hazakerült, többségében román nemzetiségű rablócsapat támadta meg az Urmánczy kastélyt. Jósikafalva történetének folytatását blogunkban olvashatja.

További részletek

A Plakát- és Kisnyomtatványtár olvasóterme ideiglenesen bezárt
Járványügyi rendelkezés 2020. szeptember 22-től

A Plakát- és Kisnyomtatványtár ötödik emeleti olvasóterme a járványügyi intézkedések következtében bezárt. Olvasóinkat a hatodik emeleten, a Színháztörténeti és Zeneműtár olvasótermében szolgáljuk ki a különgyűjteményi olvasótermek szokásos nyitvatartási idejében. A plakáttári olvasóban elhelyezett katalógus használatára továbbra is van lehetőség, kérjük, ez ügyben forduljanak olvasószolgálatos kollégáinkhoz.

További részletek

Újra elérhető az Arcanum Digitális Tudástár
Szolgáltatás Folyamatos

A Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázaton keresztül nyújtott támogatásának köszönhetően újra elérhető az Arcanum Digitális Tudástár (ADT). Az ADT csaknem 30 millió oldalon több mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználók számára.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd