Kedves Barátunk!
2020. szeptember 21.

1848 hívószóval több közgyűjtemény közreműködésével elindult a KAPOCS című virtuális tárlat. Ki gondolná, hogy a középkori kódexek kutatása semmiben sem különbözik a nyomozók munkájától? Blogbejegyzésünkben vizsgálat tárgyává tettük az egyik corvinánk díszítésének egyetlen apró elemét. E heti hírlevelünkben többek között ezekről a témákról olvashat részletesen.

Kapocs – összközgyűjteményi legó
Online tematikus tartalom (virtuális tárlat) Folyamatos

Több közgyűjtemény – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a Szépművészeti Múzeum Magyar, Nemzeti Galéria – összefogásával jött létre a KAPOCS című, látványos elemeket, játékokat tartalmazó virtuális tárlat, melynek témája a 19. századi nemzeti ébredés korszaka, s ezen belül 1848 eseményei.

További részletek

Mit árul el egy apró üres karika a Ransanus-corvina díszítésében?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A kézzel írt, díszített és bekötött könyvek egyedi kézműves termékek, amelyek magukon viselik készítőik keze nyomát. A szakemberek az egykori alkotók sajátos kézjegyeiből próbálják rekonstruálni az elmúlt időknek azt a szeletét, amelyet egy-egy több száz éves kötet megőrzött az utókor számára rejtett, kódolt formában. Ezt a kódot kell feltörni ahhoz, hogy feltáruljon a titok, a múltunkról való értékes tudás. Mit árul el egy apró üres karika a Ransanus-corvina díszítésében? Zsupán Edina filológus-kodikológus, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport munkatársa árulja el a választ legújabb blogbejegyzésünkben.

További részletek

„Valaki útravált…” és díjat nyert
Elismerés 2020. szeptember 17.

A „Valaki útravált…” Az úton levő és kiútkereső Ady Endre című, az OSZK és az MMA Kiadó közös gondozásában megjelent kötet köztársasági elnöki különdíjban részesült a Szép Magyar Könyv 2019 címet viselő versenyen. A kiadványt szerkesztette és a kísérőtanulmányokat írta Dr. Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna, a kötetterv, tipográfia, tördelés Vincze Judit munkája.

További részletek

A Mikes Kelemen Program margójára
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A hetedik évében járó Mikes Kelemen Program keretében több százezer, a diaszpórából hazaérkező dokumentumot gondoznak, s juttatnak el rendeltetési helyükre a nemzeti könyvtár munkatársai. A hazaérkező kincsekből mindemellett az OSZK gyűjteményei is kiegészülhettek, ezeket mutatjuk be blogsorozatunkban. Kemény György nemcsak rendkívül termékeny költő, író, újságíró volt, de kapcsolatokat kezdeményezett a magyar irodalmi élet kiválóságaival is: az OSZK Kézirattára őrzi a Babits-hagyaték részeként néhány levelét, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig megtalálhatóak Móricz Zsigmondhoz írott levelei.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Míg Petőfi Sándor halálának helyét több emlékmű is jelöli, és ezt csak kis mértékben befolyásolták az impériumváltozások, addig Vasvári Pál elestének helyszínén már a monarchia idején sem lehetett tartós emlékjelet állítani. A márciusi ifjak tagjaiként együtt élték át a pesti forradalom legszebb napjait, majd egy évre rá, 1849 júliusában mindkettőjük fátuma Erdélyben teljesedett be.

További részletek

A Plakát- és Kisnyomtatványtár olvasóterme ideiglenesen bezár
Járványügyi intézkedés 2020. szeptember 22-től

A Plakát- és Kisnyomtatványtár ötödik emeleti olvasóterme a járványügyi intézkedések következtében bezár. Ettől a héttől kezdve az olvasókat a 6. emeleten, a Színháztörténeti és Zeneműtár olvasótermében szolgáljuk ki a különgyűjteményi olvasótermek szokásos nyitvatartási idejében. A plakáttári olvasóban elhelyezett katalógus használatára továbbra is van lehetőség, kérjük, ez ügyben forduljanak olvasószolgálatos kollégáinkhoz.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd