Kedves Barátunk!
2020. július 27.

Dreher Antal Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a sörfőző mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Minderről Magyar márkák című blogsorozatunk új részében olvashat.
Az Országos Széchényi Könyvtár nyáron is várja kedves olvasóit, hírlevéllel viszont legközelebb csak augusztus végén jelentkezünk.

Színes vinilvilág – A Mikes Kelemen Program margójára
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Kiváló vinillemezekkel gyarapodott a nemzeti könyvtár Zeneműtárának gyűjteménye a Mikes Kelemen Programnak köszönhetően. Ez idáig 516 lemeznyi új gyarapodásról tudunk beszámolni, amelyekből korábban nem volt példányunk. A tengerentúlról és nyugat-európai országokból érkező analóg „adattárolók”, vagyis korongok a korabeli amerikai zenei élet minden műfaját lefedik az emigráció zenei életének és működésének sokszínűségét tükrözve – a szórakoztató zenén át egészen a jazz és klasszikus muzsikáig.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében: Az 1848–49-es szabadságharc emlékművei – Vízakna
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Több mint 300 honvéd esett el 1849. február 4-én a vízaknai csatatéren, akiket a román felkelők a végtisztesség megadása nélkül, öltözetüktől megfosztva egy elhagyatott mély tárnába, a Nagyaknába dobtak. 1880-ban a helyi plébános kezdeményezésére a temetetlen hősöknek méltó megemlékezést és síremléket terveztek és még az év októberében felavatták a honvédek kőből faragott síremlékét.

További részletek

Dreher – Magyar márkák. Munkák és napok – és kincsek
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A Dreher névről elsősorban a sör jut az eszünkbe, de régebben egyéb termékek is fűződtek a márkanévhez. A cég alapítója, Dreher Antal (1810–1863) Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Az első világháború előtt már 800 munkást alkalmazott a gyár és termelése elérte az évi egymillió hektolitert. A cég 1907-től Dreher Antal Serfőzdéi Rt. néven működött.

További részletek

Mit árul el Hubay Lahore-szvitjének zenekari partitúrája?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Zeneműtárunkban több száz kotta található Hubay Jenő (1858‒1937) hegedűművész, zeneszerző hagyatékából, aki 1919 és 1934 között a Zeneakadémia főigazgatója volt. Ezek közül is kiemelkedik egy különleges autográf kézirat, amely egy zenei kooperáció emlékét, Jules Massenet (1842‒1912) francia komponista és Hubay kézírását együtt őrzi. De vajon mikor és hogyan ismerkedett meg Hubay Massenet-val és operájával? Mit árul el a dokumentum a mű keletkezéséről, illetve céljáról?

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd