Kedves Barátunk!
2020-07-20

Mind a nyomtatott, mind az elektronikus formában Magyarországon kiadott kiadványokból szükséges köteles példányokat szolgáltatni a nemzeti könyvtárnak. A köteles példányok útjáról blogbejegyzésünkben olvashat.

Kolléganőnk „Az év fiatal könyvtárosa” cím különdíjasa
Elismerés 2020 júliusa

Az OSZK Színháztörténeti Tárának munkatársa, Bessenyei Ágnes A Nemzeti Színház XIX. századi szövegkönyvei az Országos Széchényi Könyvtárban. A színházi szövegkönyv mint egyedi dokumentum katalogizálása című dolgozatával elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által meghirdetett „Az év fiatal könyvtárosa” pályázaton a Kovács Máté Alapítvány különdíját.

További részletek

Mi lehet a közös egy Forma 1-es versenyautóban, egy II. világháborús tankban és egy dinoszaurusz csontvázában?
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Tudta Ön, hogy már 1802 előtt is volt kötelespéldány-szolgáltatási kötelezettség Magyarországon? A Nagyszombatról Budára, majd Pestre költöztetett Egyetemi Könyvtár még a nemzeti könyvtár megalapítása előtt, 1780-ban – a magyarországi könyvtárak közül elsőként – nyert jogot tudományos célú köteles példányra. Pontosan milyen típusú kiadványokból kell köteles példányokat szolgáltatni? Blogbejegyezésünkből kiderül.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében. Az 1848–49-es szabadságharc emlékművei – Ompolygyepű
Online tartalomszolgáltatás Csütörtökönként

Erdély Trianonja, az etnikai arányok erőszakos megváltoztatása már bő száz évvel a békediktátum előtt elkezdődött. Ráadásul a dél-erdélyi magyarságnak Abrudbányától Nagyenyedig hatvan év után újra el kellett szenvednie az 1784-es Horea-féle felkelés borzalmait. Az Erdélyi-érchegység keleti felében, az Ompoly völgyében fekvő bányaváros, Zalatna magyarságnak kálváriája 1848. október 23-án indult.

További részletek

A Mikes Kelemen Program margójára – Kossuth-albumok digitalizált másolatai az Országos Széchényi Könyvtárban
Online tartalomszolgáltatás Péntekenként

1928-ban az amerikai magyar közösségek szobrot állítottak Kossuth Lajosnak New Yorkban. A szoborállításról Schüszler Lajos építészmérnök háromkötetes albumot állított össze az újságcikkek kivágataiból és saját fényképeiből. A gyűjtemény az Amerikai Magyar Alapítványhoz került New Brunswickba, valószínűleg összeállítója halála után. Deák Nóra 2018-ban a Mikes Kelemen Program keretében az alapítvány levéltárában felkutatta, lemásolta és előkészítette az albumokat szakszerű digitalizálásra.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd