Kedves Barátunk!
2020. július 13.

.

Állami kitüntetésben részesült Rózsa Dávid, könyvtárunk főigazgatója
Személyi hír 2020. július 8.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Fényes Elek-díjat adományozott Rózsa Dávidnak, könyvtárunk főigazgatójának a statisztika területén végzett munkássága elismeréseként.

További részletek

Az OSZK különgyűjteményei újra látogathatók
Könyvtári szolgáltatás Folyamatos

2020. július 14-étől újra fogadja olvasóit a Kézirattár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti és Zeneműtár, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár és a Történeti Fénykép és Videótár (korábbi nevén a Fényképtár, valamint a Történeti Interjúk Tára) – a koronavírus-fertőzés miatt kialakult járványügyi szabályok betartása mellett.

További részletek

Blogsorozatunk indul Mit árul el…? címmel
Online tartalomszolgáltatás Hétfőként

Mit árul el…? címmel hétfőnként jelentkező új blogsorozatunkban munkatársaink arra a kérdésre keresik a választ, hogy egy-egy dokumentum(részlet) mi mindent árulhat el magáról a dokumentumról, a készítőjéről, a korszakról. Első alkalommal Vasné Tóth Kornélia művelődéstörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának tudományos munkatársa mutatja be Szíj Rezső egyik ex librisét.

További részletek

A Mikes Kelemen Program margójára – Világjáró könyvek három földrészen
Online tartalomszolgáltatás Péntekenként

A Mikes Kelemen Program elmúlt hat éve során óriási mennyiségű, több százezer dokumentum érkezett be a nemzeti könyvtárba. Válogatása, könyvtári szempontok szerinti rendezése, feldolgozása öt munkatársunk teljes munkaidejét leköti. Ritkán van idő és lehetőség egy-egy darabot alaposabban megvizsgálni, különös ismertetőjegyeiket, mint egy nagy kirakós játékot összeilleszteni és életútjukon elgondolkozni. A Mikes Kelemen Program margójára című blogsorozatunk hatodik részében Görög Dániel három földrészt is megjárt könyvekben fellelhető bejegyzések nyomán tengerentúli magyar emigrációs életutakra világít rá.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében – Lőcse
Online tartalomszolgáltatás Csütörtökönként

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából Trianon100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében címmel indított blogsorozatunk tizenhetedik részében az 1848–49-es szabadságharc emlékművei közül az 1849. február 5-i branyiszkói ütközet hőseinek emléket állító lőcsei honvédszobor történetét ismerteti Elbe István.

További részletek

Törley
Online tartalomszolgáltatás Szerdánként

Stühmer, Caola, Orion, Corvin, Közért… Csupa olyan márka, divatosabb szóval brand, amelyről szinte mindenkinek beugrik egy termék, egy logó, egy szlogen. A Törley névről a 2016 óta a Hungarikumok gyűjteményébe tartozó Törley pezsgő jut az eszünkbe. Munkák és napok – és kincsek című sorozatunk legutóbbi bejegyzése a Törley pezsgő történetét tárja fel a Plakát- és Kisnyomtatványtár a koronavírus-járvány miatt elmaradt Magyar márkák – magyar plakátok című kiállítás dokumentumai alapján.

További részletek

Könyvesboltunk újra nyitva
SZOLGÁLTATÁS 2020. június 30-tól

Hasonmás kiadások, díszalbumok, konferencia- és tanulmánykötetek, könyv-, sajtó- és művelődéstörténeti szakmunkák, hézagpótló bibliográfiák és kiállítási katalógusok egyaránt megtalálhatók az OSZK könyvesboltjában, amely ismét várja vásárlóit. Újdonságaink között megtalálható „Az ország díszére”. A Corvina könyvtár budai műhelye című kötet, amely bemutatja a 2018/2019-es monumentális kiállítás valamennyi eredményét, új, részletes leírásokat közöl a kódexekről, és alapvetően rajzolja át a Corvina könyvtárról alkotott, eddig ismert képet.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd