Kedves Barátunk!
2020. július 6.

A körbe foglalt két színű T betűről egyértelműen a Tungsram márkanév jut eszünkbe. Az egykor ismert, sokszor ma is élő márkákat valaha számos plakát hirdette. A Munkák és napok – és kincsek című sorozatunkban ez alkalommal a világhírű Tungsram márkát mutatjuk be.

Tanulmány a könyvtárak újranyitásáról
Online tanulmány Folyamatos

2020. június 15-től újra látogathatók a magyarországi könyvtárak. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete országos felmérést készített a hazai könyvtárakról azzal kapcsolatban, hogy hol érhető el a helyben használat és hol a kölcsönzés lehetősége. A megyei jogú városok könyvtárai és az országos szakkönyvtárak a rendszerben elfoglalt nagyobb jeltőségük miatt kiemelt vizsgálati csoportot képeztek, de a mintavétel kiterjedt az egyéb települési (városi és községi) könyvtárakra is.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Napjainkban, ha a Kassán járunk, a Szent Mihály-kápolna tövében, a parkban a Honvéd-szobor egykori helyén egy díszkutat találunk… A blogsorozat, a magyar emlékművek pusztítását, csonkítását, illetve kegyeletsértő átértelmezését mutatja be. Az összeállítás 16. részében az 1848–49-es szabadságharc emlékműveinek története kapcsán a Felvidéken járunk.

További részletek

Munkák és napok – és kincsek
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

A Tungsram márkanév több mint 100 éve létezik, ami szinte hihetetlen, hiszen nagyon kevés márka éri el ezt a matuzsálemi kort. Az egyik első Tungsram plakát, amely egyben az egyik legnépszerűbb és legismertebb is, Faragó Géza (1877–1928) alkotása. A sorozat ezúttal a világhírű Tungsram villanykörte történelmét idézi fel.

További részletek

250 éve született Karacs Ferenc – emlékkiállítás-előzetes
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Karacs Ferenc számos matematikai, geometriai és egyéb témájú ábrát is készített a kor különböző tudományos kiadványaihoz. Az egyik ilyen korai ábrája 1803-ban Veszprémben jelent meg egy ismeretterjesztő jellegű kiadvány mellékleteként. A Karacs metszette táblán nyolc kis ábra látható, köztük a korban nagy feltűnést keltő két hőlégballon-kísérletben használt léggömbök, amelyeket a francia Montgolfier-testvérek, valamint Jacques Charles és a Robert-testvérek használtak első levegőbe emelkedésük alkalmával 1783-ban.

További részletek

Könyvesboltunk újra nyitva
Szolgáltatás 2020. június 30-tól

Hasonmás kiadások, díszalbumok, konferencia- és tanulmánykötetek, könyv-, sajtó- és művelődéstörténeti szakmunkák, hézagpótló bibliográfiák és kiállítási katalógusok egyaránt megtalálhatók az OSZK könyvesboltjában, amely ismét várja vásárlóit. Újdonságaink között megtalálható „Az ország díszére”. A Corvina könyvtár budai műhelye című kötet, amely bemutatja a 2018/2019-es monumentális kiállítás valamennyi eredményét, új, részletes leírásokat közöl a kódexekről, és alapvetően rajzolja át a Corvina könyvtárról alkotott, eddig ismert képet.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd