Kedves Barátunk!
2020. június 8.

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállításának az eredeti élményt rekonstruáló 3D-s online változatát. E heti hírlevelünkben erről is olvashat.

Corvina-kiállítás 3D-ben
Virtuális kiállítás Folyamatos

Kódexekben lapozgathat és bebarangolhatja A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit a virtuális térben. Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-es monumentális kiállításának az eredeti élményt rekonstruáló 3D-s online változatát. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításban vetített kisfilmek, valamint a kurátor mozgóképes összefoglalója a tárlat első termében. A virtuális kiállítás szerkesztője Zsupán Edina, az eredeti tárlat kurátora, a 3D-változat Takács István online túrakészítő munkája.

További részletek

Vezesd körbe tekinteted! – Játék a Corvina-kiállítás 3D-s változatához
Online múzeumpedagógia játék 2020. június 8., 13., 20.; ajándéksorsolás: június 27.

A 2018/19-es A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállításunk új, 3D-s változata ihlette játékunk mindenkinek szól. Miniatúrák, apró és furfangos részletek, a rejtvényfejtés és a játék öröme vár mindenkit! A három részből álló sorozat 2020. június 8-án 15 órakor indul, a tovább két rész június 13-án és 20-án jelenik meg mikroblogunkban. A játéksorozat lezárulását követően minden helyes megfejtő részt vehet a Múzeumok Éjszakáján, június 27-én megrendezendő sorsoláson, amelyen „Az ország díszére”. A Corvina könyvtár budai műhelye című nemrégiben megjelent, a kiállításhoz kapcsolódó kiadványunkat ajándékozzuk a legszerencsésebb játékosnak.

További részletek

100 könyv Trianonról a Magyar Elektronikus Könyvtárban
Szolgáltatás Folyamatos

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója kapcsán száz digitalizált kiadvánnyal emlékezünk az év során. Jelenleg a listában szereplő munkák közül már hatvannál is több elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain. Célunk, hogy a téma iránt érdeklődő kutatók és érdeklődők hasznos olvasnivalókat találjanak a szerzői engedéllyel közzétett vagy a szerzői jogvédelem alól felszabadult, immár közkinccsé lett művek között.

További részletek

Megújult a Mikes Kelemen Program internetes felülete
Szolgáltatás Folyamatos

A Mikes Kelemen Programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság finanszírozásával az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Levéltár mint szakmai lebonyolító valósítja meg. Célja, hogy a nyugati diaszpórában felhalmozódott hungarikadokumentumokat (könyvtári és iratanyagokat) megmentse a pusztulástól azáltal, hogy azokat hazaszállítás után magyarországi és határon túli közgyűjteményekben helyezi el. A Mikes Kelemen Program keretén belül felhalmozott dokumentumállomány kiajánlása 2016 áprilisában kezdődött meg heti rendszerességgel megjelenő válogatólisták közzétételével. A négy év alatt összegyűlt tapasztalatok alapján munkatársaink a napokban indították el a megújult, a felhasználói igényekhez jól alkalmazkodó, adatbázisalapú szolgáltató felületet, amelyen a közgyűjteményi partnerek kiadványokat igényelhetnek.
Az eddig elért eredményekre visszatekintve az Országos Széchényi Könyvtár blogsorozatot is indított a témában. Ennek során olyan gyűjteményeket és érdekes dokumentumokat mutat be a nagyközönségnek, amelyek alapján jól rekonstruálható a kulturális örökség, amelyet a diaszpórában élő honfitársaink adtak a magyarságnak.

További részletek

Fotótér – új tartalomszolgáltatás indult
Szolgáltatás Folyamatos

„Fotótér” néven új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én, A nemzeti összetartozás napján. Az első két gyűjtemény összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza. Az adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készült el. A képek a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak. Arra törekszünk, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassuk, és támpontokat adjunk a további kereséshez.

További részletek

Szolgáltatásaink a korlátozások idején
Online tartalom Folyamatos

Ugyan olvasótermeink zárva tartanak, de honlapunkon folyamatosan ismertetjük új, online szolgáltatásainkat. Figyelmükbe ajánljuk adatbázis-ajánlónkat, tematikus tartalomszolgáltatásainkat, a Magyar Elektronikus Könyvtár tartalmait, valamint közösségi tereink összeállításait. Beiratkozott olvasóink számára előfizetett adatbázisaink egy része továbbra is elérhető otthonról, lejáró olvasójegyeiket pedig kérésükre, két hónappal díjmentesen meghosszabbítjuk.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd