Kedves Barátunk!
2020. május 11.

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás most megjelent katalógusa új megközelítésben tárja fel a pompás bibliotéka kialakításának bonyolult eseménysorát. A 2018/2019-ben rendezett tárlat a napokban nemzetközi elismerést is kapott, amelyről hírlevelünkben olvashat.

Corvina-kiállításunk nemzetközi elismerése
NEMZETKÖZI DÍJ

Az’Design Award nemzetközi szervezet A Corvina Könyvtár budai műhelye című 2018/2019 fordulóján megrendezett kiállításunkat bronz minősítéssel díjazta. A tárlatra számos corvina és díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal volt látható Magyarországon és igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozott a kiállításon.

További részletek

75 éve ért véget a II. világháború – dokumentumfilm
Online tartalom Folyamatos

A háborúnak vége című film korabeli híradások képeivel, a gyűjteményben őrzött életútinterjúk részleteivel, szemtanúk személyes történeteivel és Ormos Mária történész szakértő kalauzolásával mutatja be, mi történt 1945 tavaszán. A Történeti Interjúk Tárának filmje 15 évvel ezelőtt készült a Századunk különkiadásaként.

További részletek

Táncold körbe Magyarországot online! – Gyimes
Online tartalom Péntekenként

A Keleti-Kárpátokban, a Csíki-havasokból Moldvába futó Tatros folyó völgyében szétszórt havasi településeken él a gyimesi csángóság többezres népcsoportja. Őseik a túlnépesedett csíki falvakból a 17. századtól kezdve vándoroltak ki és költöztek erre a lakatlan, erdős hegyvidékre. A gyimesi csángók elzártan a hegyek között élnek, így máig megőrizték régies, székelyes táncaikat. Ezen a héten a térség táncaival ismerkedhet meg.

További részletek

Három új kiadványunk
Könyvkiadás Folyamatos

A nemzeti könyvtár unikális kincseire és gazdag történetére támaszkodik az a három nemrégiben megjelent kiadványunk, amely hol kortörténeti rajzzal színesíti eddigi ismereteinket, hol pedig tematikus formában mutatja be gyűjteményes ereklyéinket. Az OSZK által önállóan jegyzett kiadványok a Zeneműtár történetét, egy kivételes magánkönyvtár reprezentatív állományát, illetve corvináink művelődéstörténeti jelentőségét alapul véve készültek, azzal a reménnyel, hogy olvasóink rengeteg újdonsággal, valós értékekkel gazdagodnak majd.

További részletek

Folytatódik öt újabb sorozatunk online közösségi tereinkben
Online közösségi tartalom Folyamatos

Heti két-két alkalommal három sorozatot olvashatnak blogunkban munkatársaink tollából: minden hétfőn és pénteken Kincsek a nemzet könyvtárából címmel Farkas Gábor Farkas avat be izgalmas kutatások rejtelmeibe és ad fel fejtörőket olvasóinak; minden szerdán és szombaton a Munkák és napok – és kincsek c. sorozatban kutatóink a különgyűjteményeink kincseit tárják fel; keddenként és csütörtökönként pedig Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében címmel Elbe István a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából az első világháborút követően a megszállt területeken elpusztított, megcsonkított, illetve kegyeletsértő módon átértelmezett magyar emlékműveket mutatja be. A könyv élni segít című Instagram-posztsorozatunkban munkatársaink fiatalságuk meghatározó könyvélmeit ajánlják olvasnivalóul, Ady-relikviák című keddenként és csütörtökönként jelentkező sorozatunkban Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna szemelget nemrég megjelent Ady-albumunkból Instagram- és Facebook-oldalunkon.

További részletek

Lejáró olvasójegyek meghosszabbítása
Könyvtárhasználati szolgáltatás Folyamatos

Az Országos Széchényi Könyvtár az olvasó kérésére, díjmentesen meghosszabbítja a legkésőbb 2020. május végéig érvényes olvasójegyeket. A részletekről honlapunkon olvashat bővebben.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd