Kedves Barátunk!
2020. május 4.

Trianon századik évfordulóján Elbe István munkatársunk május 5-én induló sorozatában a teljesség igényéről lemondva mutatja be az első világháborút követően a megszállt területeken elpusztított, illetve átértelmezett magyar emlékműveket.

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online közösségi tartalom blogunkban Május 5-től keddenként és csütörtökönként

Az első világháborút követően a megszállt területeken módszeresen megindult a magyar emlékművek pusztítása, csonkítása, illetve kegyeletsértő átértelmezése, aminek számos esetben páratlan művészeti alkotások estek áldozatául. A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából ezeket az emlékműveket mutatja be hetente két alkalommal, május 5-től kedden és csütörtökön, blogoldalunkon Elbe István információszolgáltatási igazgató.

További részletek

Táncold körbe Magyarországot online! – Dél-Alföld
Online tartalom Péntekenként

A régi Bihar, Békés, Csongrád, Csanád, Arad, Temes és Torontál megyék a török hódoltság ideje alatt szinte teljesen lakatlanná váltak. Ezekre a vidékekre sok román, szerb, szlovák és német telepes költözött, ezzel varázsolva változatossá a térség kultúráját, melynek gazdag népművészete is az etnikai sokszínűségének köszönhető. Ezen a héten a térségre jellemző oláhos és csárdás táncokat tanulhatja meg otthonában.

További részletek

A kibontakozás útjai: szolgáltatások és újranyitási tervek a világ könyvtáraiban
Információszolgáltatás Folyamatos

Az IFLA koronavírussal foglalkozó információs oldala – COVID-19 and the Global Library Field – az újranyitás kérdését is tárgyalja, nemzetközi esetgyakorlatokat gyűjt össze és ad közre. Világkörképünk kiindulópontjául is ez szolgált, de összeállításunk nem egyszerű fordítás, hanem a nemzeti könyvtár munkatársainak rendszerezett gyűjtése az egyes könyvtárosszervezetek és a nagyobb könyvtárak honlapjairól, nem egy esetben egészen friss, első kézből származó információkkal kiegészítve.

További részletek

Lejáró olvasójegyek meghosszabbítása
Könyvtárhasználati szolgáltatás Folyamatos

Az Országos Széchényi Könyvtár az olvasó kérésére, díjmentesen meghosszabbítja a legkésőbb 2020. május végéig érvényes olvasójegyeket. A részletekről honlapunkon olvashat bővebben.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd