Kedves Barátunk!
2020. március 16.

A járványhelyzetre való tekintettel az Országos Széchényi Könyvtár 2020. március 17-étől (keddtől) határozatlan ideig felfüggeszti személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatásait.
Ebben az időszakban olvasótermeink zárva tartanak, rendezvényeink elmaradnak. Tisztelettel kérjük szíves türelmüket és megértésüket, bízunk a mielőbbi személyes találkozás lehetőségében!

A zárvatartás idején szeretettel ajánljuk tematikus online tartalmaink, virtuális kiállításaink böngészését, valamint az otthoni tanuláshoz az elmúlt évek alatt a magyar Internet egyik legismertebb szolgáltatásává és legnagyobb szövegarchívumává váló Magyar Elektronikus Könyvtár tartalmait. A MEK körül valóságos „mozgalom” alakult ki, hiszen bárki a legkisebb mértékben és a legegyszerűbb eszközökkel is részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában. Heti hírlevelünkben ezek közül válogattunk Önöknek. Ezen a héten a Bibliotheca Corvina Virtualis és a Tabula Hungariae című online tartalomszolgáltatásunkat, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományából pedig Szabó Mária, Singer Péter, Varga Attila (szerk.): Tanulás hálózatban. Elméleti összefoglaló és gyakorlati tanácsok az eredményes hálózati tanulás megvalósításához c. kötetét ajánljuk a figyelmükbe.

Bibliotheca Corvina Virtualis
Online tartalomszolgáltatás

A 2018-ban útjára indított szolgáltatás az Országos Széchényi Könyvtár 2002-ben létrehozott corvinahonlapjának megújított változata, s része a magyar nemzeti könyvtár vezetésével immár évtizedek óta folyó, összetett Corvina Programnak is. A tematikus szolgáltatás távlati célja Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) uralkodói könyvtára, a Bibliotheca Corvina virtuális rekonstrukciója. A kódexek, ill. kisebb részben ősnyomtatványok teljes képi megjelenítése mellett a szolgáltatás fóruma kíván lenni az örvendetesen megújuló corvinakutatásnak is. Ez a töredékeiben is számottevő humanista gyűjtemény ugyanis nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatásnak is egyik állandó, jelentős forráscsoportja – s egyben Magyarország egyik kulturális nagykövete a világban.

További részletek

Tabula Hungariae
Online tartalomszolgáltatás

A 2014-ben lezárt szolgáltatás Magyarország (az UNESCO Világemlékezet Listájára is fölkerült) első nyomtatott térképét, annak létrejöttét, hatását, „újrafelfedezését” mutatja be. A Tabula Hungariae, másként Lázár-térkép 1528-ban kiadott, mai tudásunk szerint egyetlen fennmaradt példányát az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

További részletek

Szabó Mária, Singer Péter, Varga Attila (szerk.): Tanulás hálózatban: Elméleti összefoglaló és gyakorlati tanácsok az eredményes hálózati tanulás megvalósításához
Online szakirodalom a Magyar Elektronikus Könyvtárban

„A társas kapcsolatok és a kapcsolati hálók egyidősek az emberiséggel. az információs társadalomban azonban – elsősorban az internet robbanásszerű elterjedése és megállíthatatlannak tűnő fejlődése miatt – a hálózatok működésének megismerésére egy új tudományág jött létre, a hálózatkutatás. az elképesztő mértékben felgyorsult technológiai és gazdasági változások pedig minden korábbinál jobban felértékelték a változáshoz való alkalmazkodás-, vagyis a tanulás képességét, amiről ma már tudjuk, hogy nemcsak azért kapcsolódik a hálózatokhoz, mert a tanulási folyamatok az emberi szervezetben működő ideghálózat működéséhez kötődnek, hanem azért is – amint a tanulással foglalkozó tudományok eredményei alapján tudjuk –, mert az eredményes tanulás emberek közötti interakcióhoz kötött, társas tevékenység. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a társas kapcsolatok és a tanulás emberi létünk meghatározó jellemzői.”

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd