Kedves Barátunk!
2020. március 3.

Gróf Széchenyi Ödön, Széchenyi István fiatalabb fia korát megelőző éleslátással figyelt fel a gazdasági, társadalmi és technikai hiányosságokra és igényekre. Az ő nevéhez kötődik a Budavári Sikló kialakítása, amelyet 150 éve avattak fel. E heti hírlevelünkben erről is olvashat.

Origó a végtelenben – Borsos Miklós-emlékkiállítás
Kiállítás 2020. április 30-ig

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész munkássága előtt tisztelgő emlékkiállítás legfontosabb célkitűzése annak a folyamatnak az érzékeltetése, hogy egy művészi elképzelés milyen sokféle alakban ölthet testet: előtanulmányként vagy párhuzamosan egy másik művel; rajz vagy szobor, rézkarc vagy érem formájában. Ahogy arról is képet alkothatunk, egy irodalmi mű miként lehet alapja nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.

További részletek

150 éve avatták fel a Budavári Siklót
Online tartalom

Gróf Széchenyi Ödön az 1867-es párizsi világkiállításon találkozott először a hegyre menő felvonó ötletével, amelyet hazatérve rögtön át is szeretett volna ültetni az itthoni környezetbe. Amikor híre ment a beadványának, sokan kinevették, mások azt mondták: ha az „emelőgép” fel is épül, nem ülnének bele, mert akik így tesznek, azok biztosan ki fogják törni a nyakukat. A sikló mégis elkészült és 150 éve, 1870. március 2-án nyitották meg.

További részletek

„Fut velem egy rossz szekér” – ADY100/101
Kurátori tárlatvezetés 2020. március 6. 16.30

Ady Endre unikális kéziratai, érettségi bizonyítványa, fényképes vasúti jegye, családi fotói és Lédának dedikált kötetei is láthatóak az Országos Széchényi Könyvtár kamaratárlatán. A kiállításban péntek délután a tárlat egyik kurátora, dr. Rózsafalvi Zsuzsanna kalauzolja az érdeklődőket.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd