Kedves Barátunk!
2020. február 24.

A táncrendek többsége intim, titokzatos és keveset tudunk az eredetükről. A báli ereklyékből összeállított minitárlat holnapig látható az Országos Széchényi Könyvtárban.

Száz évvel ezelőtti bálok kincsei: a táncrendek
Kiállítás 2020. február 25-ig

Holnapig még megcsodálhatók azok a báli ereklyék, amelyeket a nemzeti könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára őriz. A táncrend tulajdonképpen egy programfüzet, amely eleinte egyszerű virágmintás kivitelezésben készült, később azonban igazi remekművé vált. A 20. század fordulóján a táncrendeket már könyvkötők, ötvösök, díszműiparosok állították elő. A kis ceruzával – amely sok esetben a füzet zárjaként is szolgált – a táncra felkérő gavallér nevét jegyezték be, az apró tárgyat pedig a hölgyek egy kis zsinóron függő akasztó segítségével rögzítették a ruhájukhoz vagy a legyezőjükhöz.

További részletek

Borbély Jenő: Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a ’80-as évek Romániájában
Könyvbemutató 2020. február 25. 17 óra

A román hatóságok és a sajtó mélyen hallgattak a ’80-as évek rendszerellenes megnyilvánulásairól. A csíkszeredai székhelyű MEDIUM Alapítvány, a PRO Democratia Egyesület Csíkszeredai Klubjának közreműködésével 2004-től kezdett oral history jellegű videofelvételeket készíteni az egykori politikai foglyokról, akik közül többen magyarok voltak és a nagyenyedi börtönben töltötték büntetésüket. Ezeknek az interjúknak a feldolgozásából készült a kötet.

További részletek

Origó a végtelenben – Borsos Miklós-emlékkiállítás
Kiállítás 2020. április 30-ig

Borsos Miklós szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bármelyikünk találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett. A művész munkássága előtt tisztelgő emlékkiállításon a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós-éremgyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

További részletek

„Fut velem egy rossz szekér” – ADY100/101
Kiállítás 2020. március 20-ig

Ady Endre unikális kéziratai, fotói, dedikált kötetei és önéletrajza is látható az Országos Széchényi Könyvtár kamaratárlatán. A kiállítás különleges darabja a Nyugat 1909. június 1-én közölt Ady-tematikus száma, amelyet ugyancsak megtekinthetnek a látogatók.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd