Kedves Barátunk!
2020. február 10.

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen, kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A nemzeti könyvtár hamarosan nyíló kiállítása a 30 éve elhunyt művész munkássága előtt tiszteleg.

Origó a végtelenben – Borsos Miklós-emlékkiállítás
Kiállítás 2020. február 18 – április 30.

A nemzeti könyvtár birtokában mintegy 250 Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van. A művész munkássága előtt tisztelgő emlékkiállításon a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós-éremgyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

További részletek

Száz évvel ezelőtti bálok kincsei: a táncrendek
Kiállítás 2020. február 6–25.

A táncrendek többsége intim, titokzatos és keveset tudunk az eredetükről. A Plakát- és Kisnyomtatványtár több száz táncrendet őriz, amelyek a bálok hagyományos kellékeinek számítottak. A táncrend tulajdonképpen egy programfüzet, amely eleinte egyszerű virágmintás kivitelezésben készült, később azonban igazi remekművé vált.

További részletek

Ady-kiállítás – kurátori tárlatvezetés
Kurátori tárlatvezetés 2020. február 15., 9.30, 11, 13 és 15 óra

Az Ady-kincseit bemutató „Fut velem egy rossz szekér…” című kiállításon tárlatvezetést tart munkatársunk, a kiállítás egyik kurátora, Rózsafalvi Zsuzsanna. Látogatóink találkozhatnak a költő unikális kézirataival, fotóival, dedikált köteteivel, valamint személyéhez és az utazásmotívumokhoz kapcsolódó kisebb tárgyakkal is. A kamarakiállítás kiemelt figyelmet fordít azokra a helyszínekre, városokra és terekre, amelyek meghatározó szerepet játszottak a költő sűrű, de tragikusan rövid életútjában. A tárlatban felcsendülnek többek közt Reinitz Béla Ady-dalai, Cseh Tamás és Novák János megzenésített Ady versei is, de látható egy, a korabeli Párizsról vetített kisfilm, valamint a költő száz évvel ezelőtti temetési menetéről készült mozgóképrészlet is.

További részletek

Hamlet és Bánk. Világdráma és nemzeti tragédia
Könyvbemutató 2020. február 14., 16 óra

A talán legismertebb Shakespeare-mű és Katona József hősének képe és értelmezése kapcsolódik össze a Darvay Nagy Adrienne kutatásai eredményeit és gondolatmenetét közreadó könyvsorozatban. A legújabb kötet bemutatóján a szerző beszélgetőtársa a Színháztörténeti Tár vezetője, Sirató Ildikó.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd