Kedves Barátunk!
2019. október 21.

Mi szólt 1956-ban a Szabad Európa Rádióban? Az Első Pesti Egyetemi Rádió „SZER56” oldalán „élőben” hallgathatja a műsort. A hét további eseményeiről hírlevelünkben olvashat.

Újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja 2019. október 19-től november 12-ig

Három héten keresztül percről perce végighallgathatjuk, hogy mi szólt 1956-ban a Szabad Európa Rádióban. Az annak idején rövidhullámon, külföldi adókon keresztül közvetített adás online hallható napi 24 órában, minden műsor pontosan akkor, amikor – 63 évvel ezelőtt – elhangzott.

További részletek

Magyarország képe az európai fikciós irodalomban
Kiállítás 2019. október 25-ig

Az irodalmi fikció hatékonyan ösztönzi a megismerést, alakítja az emlékezést, és elősegíti a más országokról, népekről születő elképzelések formálódását – fogalmazott Tüskés Gábor, a kiállítás kurátora a vele készült interjúban. A kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésével valósul meg.

További részletek

A Füzéki István-emlékérem átadása
díjátadó 2019. október 25., 14 óra

Füzéki István 1956-ban a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat könyvtárosa volt, aki az egyetemi nemzetőrség harcosaként halt hősi halált. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete által működtett díjat dr. Füzéki Bálint, Füzéki István testvére alapította, hogy emléket állítson fivére, s azon könyvtárosok tiszteletére, akik részt vettek az 1956-os forradalomban és szabadságharcban.

További részletek

Muzeális könyvkincsek online
Rendszerbemutató 2019. október 31., 10 óra

Az Országos Széchényi Könyvtár 2019. október 31-én mutatja be a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartásának (MKDNy) rendszerét, amely az Országos Könyvtári Platformban (OKP) történő integrációját követően válik elérhetővé. Az OKP országosan új alapokra helyezi a könyvtári-múzeumi működés információtechnológiai hátterét és adatkapcsolódásait. Az MKDNY az első OKP-ban megvalósuló modulcsoport; amely után 2020 végéig a nemzeti könyvtár valamennyi könyvtárinformatikai megoldása az OKP-ban újul majd meg.

További részletek

Sára Sándor-emlékkiállítás
Kiállítás 2019. október 31-ig

Szindbád, Tízezer nap, Árvácska. Többek között a sorolt filmek operatőri munkáinak standfotói is láthatóak azon a kiállításon, amely a szeptember végén elhunyt művész, Sára Sándor munkásságát mutatja be. A tárlaton a Krónika című dokumentumfilm-sorozat részleteivel és a róla készült, a Történeti Interjúk Tárában őrzött, 1996-os portréfilmünkkel emlékezünk a a Kossuth-díjas rendező-operatőrre, a Nemzet Művészére.

További részletek

404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? – 2019
Szakmai nap 2019. november 14. 10.30–14.30

Immáron harmadik alkalommal tartunk workshop jellegű szakmai napot az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti dísztermében a közgyűjtemények feladatairól a webes és egyéb internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban.

További részletek

Újabb mozgóképes részletekkel gyarapodott a Magyar Október című online tudástár
Tartalomszolgáltatás Folyamatos

A három évvel ezelőtt elindított internetes tartalomszolgáltatás célja az 1956-os forradalom interaktív feldolgozása, fotó-, videó- és audiodokumentumainak közzététele. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára székesfehérvári és Sopron környéki mozgóképes részleteket tettünk elérhetővé a honlap térképes felületén, illetve a londoni Birodalmi Hadtörténeti Múzeumtól érkezett 56-os felvételeknek köszönhetően eddig még nem publikált, Alkotmány utcai képeket mutatunk meg.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd