Kedves Barátunk!
2019. szeptember 9.

A középkori Kassától Márai Sándorig mutatjuk meg az Országos Széchényi Könyvtár unikális kincseit a Kassai mozaik – képek és hangok című kiállításon. A hét további programjairól hírlevelünkben olvashat bővebben.

Kassai mozaik – Képek és hangok
Kamarakiállítás 2019. szeptember 6–14.

Egy XV. századi misszálé Kassáról, az egyetlen fennmaradt videó II. Rákóczi Ferenc újratemetéséről és Márai Sándor felolvasása a Szabad Európa Rádióban 1956-ban. Többek között ezek az unikális dokumentumok is szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár kamarakiállításán. A héten látható tárlat a középkori Kassától egészen Márai Sándorig mutatja be a nemzeti könyvtár különleges darabjait.

További részletek

Múltunk neves ex libris gyűjtői
Könyvbemutató 2019. szeptember 12., 16 óra

A könyvbemutató fókuszában a 20. századi ex libris élet cívisvárosi vonatkozásai állnak. A kötetet a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek Fiókkönyvtárban mutatja be Vasné dr. Tóth Kornélia, a könyv szerzője és Matits Ferenc művészettörténész.

További részletek

Vörös csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. október 12-ig

Az 1949-től zajló revükísérletek célja az volt, hogy a két világháború közt népszerű show-műsorokat kormánypropagandával feldúsítva a szocialista embertípus kinevelésének eszközévé tegyék. Kérdésessé vált, hogy a korábban erotikus produkciókat (melyekben a korszak sztárjai, a Latabárok, Kazal, Honthy, Alfonzó szerepeltek) sikerül-e elfogadhatóvá tenni az államszocialista kultúrairányítás számára. A nemzeti könyvtárban és magángyűjteményekben őrzött fényképek és dokumentumok segítségével a kamarakiállítás az ötvenes évek elfelejteni kívánt szórakoztató műsorait és azok ma is ismert szereplőit idézi meg.

További részletek

Hajrá, magyarok! – Négy világbajnokság 2019-ben
Kiállítás 2019. október 31-ig

Asztalitenisz, vívás, kajak-kenu és öttusa. Ezek a sportágak alkotják a Plakát-és Kisnyomtatványtár kamarakiállításának témáját. A nemzeti könyvtár munkatársai közül többen sportoltak, vagy sportolnak a mai napig. A kiállításon néhány olyan tárgyat, oklevelet, kupát és érmet is bemutatunk, amely azt bizonyítja, hogy nem csak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd