Kedves Barátunk!
2019. június 3.

„Merj mögé nézni!” – hívja fel a figyelmet az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának kiállításán az a felirat, amely egy bordó függöny elhúzására buzdít. S hogy mi van a függöny mögött? Hírlevelünkből ez is kiderül.

Kérjük, kísérje figyelemmel könyvtárunk nyári működési rendjét!

Vörös csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. július 20-ig

Az 1949-től zajló revükísérletek célja az volt, hogy a két világháború közt népszerű showműsorokat kormánypropagandával feldúsítva a szocialista embertípus kinevelésének eszközévé tegyék. A nemzeti könyvtárban és magángyűjteményekben őrzött fényképek és dokumentumok segítségével a kamarakiállítás az ötvenes évek elfelejteni kívánt szórakoztató műsorait és azok ma is ismert szereplőit idézi meg.

További részletek

Hajrá, magyarok! – Négy világbajnokság 2019-ben
Kiállítás 2019. október 31-ig

A Plakát- és Kisnyomtatványtár kamarakiállításának témáját négy sportág alkotja: az asztalitenisz, a vívás, a kajak-kenu és az öttusa. A nemzeti könyvtár munkatársai közül többen sportoltak, vagy sportolnak a mai napig. A kiállításon néhány olyan tárgyat, oklevelet, kupát és érmet is bemutatunk, amely azt bizonyítja, hogy nem csak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

További részletek

Lipták Dorottya-emlékkonferencia – A populáris/tömegkultúra termelésének kezdetei Magyarországon
Konferencia 2019. június 12.

Tavaly elhunyt kollégánk, Lipták Dorottya emlékére és tiszteletére konferenciát szervez a nemzeti könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Sajtótörténeti Munkabizottsága. A konferencián Lipták Dorottya több volt kollégája, közvetlen munkatársa is előadást tart. Többek között szó lesz a tömegtájékoztatás kérdéseiről az országgyűlésen, a tömegtájékoztatás kezdeteiről a katolikus egyházban és egy kerekasztal-beszélgetéssel is várjuk látogatóinkat, amelynek témája a populáris/tömegkultúra 19. századi történetének kutatása.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Könyvtárunk új működési rendje
Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd