Kedves Barátunk!
2019. május 6.

Orientalisták az OSZK-ban, könyvbemutatók és kiállítások várják azokat az olvasókat, akik ezen a héten a nemzeti könyvtárba látogatnak. A hét programjairól hírlevelünkben olvashat részletesen.

Pasák és bégek uralma alatt: népesedés, gazdaság és közigazgatás a hódoltságban
Előadás 2019. május 8., 17 óra

Dávid Géza előadásával zárul az Orientalisták az OSZK-ban című sorozatunk negyedik évadja. Az ELTE Török Filológiai Tanszékének oktatója a Mohács utáni török hódoltság történetét új megvilágításba helyező kutatásokat mutatja be előadásában.

További részletek

A Szépirodalmi Figyelő Ady-lapszámának bemutatója
Folyóiratszám-bemutató 2019. május 8., 18 óra

Ady Endre halálának centenáriumára a Szépirodalmi Figyelő folyóirat Ady-tematikájú lapszámbemutatóján Vincze Ferenc, a lap főszerkesztője Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László irodalomtörténészekkel, könyvtárunk munkatársaival beszélget.

További részletek

Az erdélyi unitárius egyház története
Könyvbemutató 2019. május 9., 16.30 óra

A 18. század történéseit taglaló III. könyvet terjedelmi okokból és újszerű szerkezeti sajátosságai miatt két részben adjuk közre. A III/I. könyv a kolozsvári unitárius eklézsia üldöztetéseiről, templomaik, iskoláik, parókiájuk elvételéről; az unitáriusok hivatali tisztségektől való megfosztásáról; a tordai, hévízi, szentháromsági, káli, gálfalvi és sinfalvi eklézsiák évtizedekig tartó sanyargatásáról szól, ezáltal a III. könyv az átélt személyes traumák elbeszélése, amelyben egyúttal kirajzolódik a 18. századi unitárius elődök mindennapi életének teljessége is.

További részletek

Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Könyvbemutató 2019. május 9., 17 óra

Molnár Dániel színháztörténész, a kötet szerzője könyvében úgy fogalmaz: Az 1950-es évek elfelejteni kívánt sztálinista show-műsoraiban számos ma is ismert és már akkoriban sem ismert előadó szerepelt. Sőt, több olyan is, akiket akkor még nem ismertek, de mára közismertté váltak (Romhányi József, Szenes Iván, Klapka György). A könyv az előadók, színházigazgatók és kultúrpolitikusok attitűdjeinek, irányítási mechanizmusainak enciklopédiája, melyek közül több is máig meghatározó a pesti szórakoztatóipar működtetésében. A szerző-kurátorral Sirató Ildikó, a Színháztörténeti Tár vezetője beszélget.

További részletek

Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom
Kiállítás 2019. május 11-ig

A héten záruló kiállításon nemcsak az első három teljes örmény Bibliakiadás látható, hanem számos családi ereklye, valamint az erdélyi örmények vallásgyakorlatához kötődő tárgyak is. A több mint 100 éves kincsek egy-egy oszmán–örmény család mikrotörténelmét hordozzák.

További részletek

EMLÉKKÉPEK’89 – Egy új korszak határán
Kiállítás 2019. május 24-ig

A pop-up kiállítás közösségi fotógyűjtéssel készült, a beküldők aktívan részt is vesznek a virtuális galériák kialakításában. Az esemény egy nemzetközi fotókiállítás-sorozat része, melyben tíz európai város vesz részt egy-egy saját, lokális témát feldolgozva. Budapesten a nemzeti könyvtár kapcsolódik a nemzetközi projekthez.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd