Kedves Barátunk!
2019. április 8.

A héten tovább „utazunk” az Emlékfolyamokon keresztül, ez alkalommal a „Tőzsér Árpád-földrészt” ismerhetjük meg. Ezen kívül folytatódik az Orientalisták az OSZK-ban sorozatunk, és több kiállítással is várjuk látogatóinkat.

Egy Háfiz-kézirat a Pannonhalmi Apátsági Könyvtárban
ORIENTALISTÁK AZ OSZK-BAN 2019. április 10., 17 óra

Háfiz a perzsa nyelvű irodalom legnagyobb költője volt. Kultusza a mai napig töretlen Indiától a Balkán-félszigetig, verseinek köszönhetően már saját életében legendává vált. Jeremiás Éva iranista, az ELTE professzor emeritusa egy Pannonhalmán felfedezett rejtélyes Háfiz-kézirat kutatását mutatja be a látogatóknak.

További részletek

Gondolat/folyamok a „Tőzsér-Árpád-földrészen”
KönyvTÁRlat 2019. április 11., 17 óra

Az est vendége Tőzsér Árpád Kossuth-díjas felvidéki költő, irodalomtörténész, műfordító lesz, akivel Korpa Tamás költő, a Fiatal Írók Szövetségének társelnöke beszélget. A költészetnapi dialógus azt a minduntalan újraformálódó tőzséri költészeti földrajzot igyekszik körbejárni, aminek lényegét a költő 1993. december 4-i naplójegyzete a következőképpen összegezi: „nem azt érzem, hogy én nézek kifelé, hanem azt, hogy a világ néz befelé, rám, hogy az általam egykor megéltek visszanéznek”. Az est folyamán részletek hangzanak el Kalapos Éva Veronika tolmácsolásában Tőzsér Árpád műveiből, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész pedig a palóc folklór gyöngyszemeiből nyújt ízelítőt.

További részletek

Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom
Kiállítás 2019. május 11-ig

A több mint 100 éves kincsek egy-egy oszmán–örmény család mikrotörténelmét hordozzák. A tárgyak, amelyek városról városra kísérték az örmény népirtást túlélő családokat, rávilágítanak az oszmán–örmény társadalom kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségére.

További részletek

Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. július 20-ig

Mi történt a harmincas évek világhírű pesti mulatóival 1945 után? Hogyan alakították át a Városliget szórakozóhelyeit? Mennyire erotikus egy szocialista revü? Melyik színésznő kapta karrierjét besúgásért cserébe az ÁVH-tól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárának kiállítása.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd