Kedves Barátunk!
2019. április 1.

Három kiállítás és egy kettős könyvbemutató is vár a héten azokra, akik ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba. A programokról alább olvashat részletesen.

Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom
Kiállítás 2019. május 11-ig

Az örményeket a világ első keresztény népeként tartják számon, akik a keresztény–muszlim kontaktzónában (a Perzsa-, az Oszmán- és az Orosz Birodalmak területein) is évszázadokon keresztül megőrizték hitüket, sokszor az államiság teljes hiányában. A kiállításon látható tárgyak, amelyek városról városra kísérték az örmény népirtást túlélő családokat, rávilágítanak az oszmán–örmény társadalom kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségére.

További részletek

Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kamarakiállítás 2019. július 20-ig

A Rákosi-korszak politikai irányítása a színházban is csak saját propagandája szócsövét látta, ezért megkísérelték a korábban „csak” szórakoztató műsorokat „tartalommal” megtölteni. A kiállítás korábban még nem látott eredeti fotókon és emlékeken keresztül mutatja be ezeket a műsorokat és azt, hogyan alakult a favorizált és a letiltott színésznők, revüsztárok karrierje a korszakban.

További részletek

Magyarország bibliographiája 1712–1860. IX. és X. kötet
Könyvbemutató 2019. április 2., 16 óra

Kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött kettős könyvbemutatót tart a nemzeti könyvtár. A Magyarország Biblioraphiája 1712–1860 című mű IX. és X. kötetét Pogány György bibliográfus, nyugalmazott könyvtárigazgató mutatja be.

További részletek

Szép Magyar Térkép 2018
Kiállítás 2019. április 13-ig

Szép Magyar Térkép címmel hirdetett pályázatot az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára. Az 1996 óta minden évben megrendezett verseny célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. A beérkezett térképekből kiállítás nyílt a Díszteremben.

További részletek

Filléres emlékeim
Felhívás 2019. április 5-ig

2019 áprilisában közösségi közreműködéssel készült (crowdsourcing alapú) kiállítást szervezünk a rendszerváltás éveinek emlékezetéről. Várunk minden olyan emléket, amely a rendszerváltás időszakát idézi meg: családi fotókat, személyes holmikat, s minden olyan tárgyat, fényképet, emléket, amely magán hordozza a változás jeleit. A felajánlott tárgyak, emlékek a kiállítás befejeztével a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülhetnek, ill. kérésre azokat visszaszolgáltatjuk tulajdonosaiknak.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd