Kedves Barátunk!
2019. március 25.

Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom címmel nyílik a nemzeti könyvtár legújabb tárlata. A tárgyak, amelyek városról városra kísérték az örmény népirtást túlélő családokat, rávilágítanak az oszmán–örmény társadalom kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségére.
A hét további programjairól hírlevelünkben olvashat.

Egység és sokszínűség – Örmény Biblia és vallásos társadalom
Kiállítás 2019. március 25-től 2019. május 11-ig

Az örményeket a világ első keresztény népeként tartják számon, akik a keresztény–muszlim kontaktzónában ( a Perzsa-, az Oszmán- és az Orosz Birodalmak területein) is évszázadokon keresztül megőrizték hitüket, sokszor az államiság teljes hiányában. A kiállításon nemcsak az első három teljes örmény Bibliakiadás (Amszterdam, 1666; Isztanbul, 1705; Velence, 1733) látható, hanem számos családi ereklye, valamint az erdélyi örmények vallásgyakorlatához kötődő tárgyak.

További részletek

Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. július 20-ig

Az 1950-es évek elfelejteni kívánt sztálinista show-műsoraiban számos ma is ismert előadó szerepelt. Sőt, olyanok is, akiket akkor még nem ismertek, de mára közismertté váltak (Romhányi József, Szenes Iván, Klapka György). A nemzeti könyvtárban és magángyűjteményekben őrzött fényképek és dokumentumok segítségével a kamarakiállítás az ötvenes évek elfelejteni kívánt szórakoztató műsorait és azok ma is ismert szereplőit idézi meg.

További részletek

KönyvTÁRlat VIII./4: A Dunánál
KönyvTÁRlat 2019. március 28., 17 óra

A Duna határokon áthömpölygő folyam. Összeköt, szállít, kincsek és uszadékok „fecsegnek felszínén”, „hallgatnak mélyén.” A nagy folyó ugyanakkor elválaszt, elhatárol egymástól időt és teret, kultúrákat, közösségeket, múltat és jelent. A határ(on)lét, a kisebbségi lét és művészet vizekben, hordalékrétegekben megcsillanó múltjáról, jelenéről két, tudásban, érzékenységben és műfajokban határtalan alkotó fog vallani a közönség számára: Tolnai Ottó költő, író és Ladik Katalin költő, performer, színésznő.

További részletek

Szép Magyar Térkép 2018
Kiállítás 2019. március 29-től 2019. április 13-ig

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére. A felhívásra idén 10 pályázó 25 alkotása érkezett, amelyek a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújtanak átfogó képet.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd