Kedves Barátunk!
2019. március 18.
A Vörös Csillagok című kamarakiállítás korábban még nem látott eredeti fotókon és emlékeken keresztül mutatja be, hogyan alakult a favorizált és a letiltott színésznők, revüsztárok karrierje a Rákosi-korszakban. Hírlevelünkben a nemzeti könyvtár további programjairól is részletesen beszámolunk.
Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. március 19-től 2019. július 20-ig

Az 1949-től zajló revükísérletek célja az volt, hogy a két világháború közt népszerű show-műsorokat kormánypropagandával feldúsítva a szocialista embertípus kinevelésének eszközévé tegyék. Kérdésessé vált, hogy a korábban erotikus produkciókat (melyekben a korszak sztárjai, a Latabárok, Kazal, Honthy, Alfonzó szerepeltek) sikerül-e elfogadhatóvá tenni az államszocialista kultúrairányítás számára. A nemzeti könyvtárban és magángyűjteményekben őrzött fényképek és dokumentumok segítségével a kamarakiállítás az ötvenes évek elfelejteni kívánt szórakoztató műsorait és azok ma is ismert szereplőit idézi meg.

További részletek

KönyvTÁRlat VIII./4: A Dunánál
KönyvTÁRlat 2019. március 28., 17.00 óra

A Vajdaságba visz bennünket a „víz emlékezete” az Országos Széchényi Könyvtár nagysikerű irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának soron következő estjén. Tolnai Ottó költő és Ladik Katalin költő, performer lesznek a KönyvTÁRlat vendégei, akik a határ(on)lét, a kisebbségi lét és a művészet múltjáról, jelenéről vallanak.

További részletek

Szép Magyar Térkép 2018
Kiállítás 2019. március 29-től 2019. április 13-ig

A hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a Térképtár kiállítása. Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére. A tárlatot a felhívásra beérkezett térképek alkotják.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Kiállítás 2019. április 27-ig

Az első világháborút lezáró béketárgyaláson több térképkészítő is részt vett. Gondolta volna, hogy a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki? A Térképtár kiállításán további érdekességeket tudhat meg az első világégés határvitáiról.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd